Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) solicită autorităţilor să ia toate măsurile adecvate pentru a preveni apariţia pe viitor a unor astfel de incidente, după ce un avocat a fost agresat de un poliţist la Mamaia. UNBR afirmă că astfel de situaţii încalcă atât drepturile avocatului, cât şi pe cele ale justiţiabilului, iar avocaţii sunt protejaţi de lege.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a luat act cu îngrijorare de faptul că un avocat care îşi reprezenta clientul la sediul Poliţiei Staţiunii Mamaia a fost agresat fizic de un poliţist, care, la rândul său, era în exerciţiul atribuţiilor de serviciu. UNBR îi susţine pe dl. Avocat Adrian Gheorghiţă, precum şi pe reprezentanţii Baroului Constanţa în demersurile către IPJ Constanta şi IGPR Bucureşti, respectiv către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a Camerei Deputaţilor”, a transmis, luni, Un iunea Barourilor, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, la data de 04.09.2019, Baroul Constanţa a adresat un protest către autorităţile enunţate mai sus, prin care a expus situaţia ”extrem de gravă determinată de vătămarea unui avocat în incinta unui post de poliţie şi a solicitat să se efectueze cercetări cu maxima urgenţă pentru tragerea la răspundere a poliţistului agresor”.

”La data de 05.09.2019, Comandantul IPJ Constanţa a comunicat Baroului Constanţa că, faţă de poliţistul agresor, s-a dispus declanşarea cercetării disciplinare conform prevederilor Statutului Poliţistului precum şi şi-a exprimat regretul cu privire la aceasta situaţie, solicitând menţinerea relaţiilor de bună colaborare instituţională. Dl. Av. FILISAN Cătălin Gabriel, decanul Baroului Constanţa a apreciat că organele abilitate au răspuns cu promptitudine şi fermitate pentru cercetarea acestui caz de agresiune împotriva unui avocat, iar poziţia colegilor avocaţi din cadrul Baroului Constanta a fost de unitate şi de sprijinire a dlui. Avocat Gheorghiţă Adrian”, a mai transmis Uniunea Barourilor.

Potrivit avocaţilor, art. 4 din Legea nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, stipulează că, în exercitarea profesiei şi în legătură cu aceasta, avocatul este protejat de lege.

”Potrivit expunerii de motive la Recomandarea Rec (2001)10 a Consiliului UE, se precizează (...) faptul că Poliţia trebuie să respecte rolul avocaţilor apărării în procesele de justiţie penală. Acest lucru implică, printre altele, ca Poliţia să nu se amestece în mod nejustificat în activitatea lor, şi nici să-i supună vreunei forme de intimidare sau de constrângere. În plus, Poliţia nu va face o asociere între avocaţii apărării şi clienţii lor. În Practica sa, CEDO a evidenţiat statutul special al avocaţilor care, în calitate de intermediari între justiţiabili şi instanţe, ocupă o poziţie centrală în administrarea justiţiei [Morice împotriva Franţei (MC), nr. 29.369/10, pct. 132—133, 23 aprilie 2015]. A reamintit, totodată, că avocaţii beneficiază de drepturi şi privilegii exclusive, care pot varia de la o jurisdicţie la alta; Curtea a recunoscut astfel avocaţilor o anumită marjă de manevră în privinţa declaraţiilor pe care le fac în faţa instanţelor (Casado Coca împotriva Spaniei,24 februarie 1994, pct. 46, seria A, nr. 285-A, şi Steur împotriva Ţărilor de Jos, nr. 39.657/98, pct. 38, CEDO 2003-XI). Aceste principii trebuie să se aplice cu atât mai mult atunci când este vorba despre a recunoaşte avocaţilor dreptul de a-şi exercita profesia protejaţi de orice rele tratamente”, a mai transmis Uniunea Naţională a Barourilor din România.

Uniunea constată că Poliţiei îi revine obligaţia să respecte rolul avocaţilor, să nu intervină în mod nejustificat în activitatea lor şi nici să-i supună vreunei forme de intimidare sau de constrângere şi, prin urmare, la rele tratamente de vreun fel.

”Această obligaţie trebuie să se aplice cu atât mai mult pentru a asigura protecţia avocaţilor care acţionează în calitatea lor oficială, împotriva relelor tratamente. - CURTEA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI – HOTĂRÂREA din 5 aprilie 2016, Cazan împotriva României (Cererea nr. 30.050/12)”, a mai transmis Uniunea.

UNBR solicită autorităţilor să ia toate măsurile adecvate pentru a preveni apariţia pe viitor a unor astfel de incidente care încalcă atât drepturile avocatului cât şi pe cele ale justiţiabilului.

Un poliţist din staţiunea Mamaia este cercetat de procurorii constănţeni, după ce a agresat un avocat. Anchetatorii spun că poliţistul are antecedente care demonstrează înclinaţia sa spre un comportament violent.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.