Amplificatoarele de semnal 2G/3G/4G trebuie să aibă aplicat marcajul CE şi pot fi puse în funcţiune doar cu acordul operatorilor de telefonie mobilă şi internet mobil, a anunţat luni Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care subliniază că, în cazuri extreme, interferenţele cauzate de echipamentele neconforme pot afecta apelarea numărului de urgenţă 112.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amplificatoarele de semnal (denumite şi repetoare) sunt echipamente menite să preia semnalul emis de furnizorii de servicii de comunicaţii mobile din exteriorul clădirilor pentru a-l amplifica în interiorul acestora, oferind o putere îmbunătăţită a semnalului radio.

Dacă un amplificator de semnal nu are aplicat pe el marcajul CE, acesta este neconform.

„În ultima perioadă, tot mai mulţi utilizatori folosesc amplificatoare de semnal 2G/3G/4G cu intenţia de a beneficia de un semnal mai bun. Din păcate însă, dacă astfel de echipamente sunt neconforme sau sunt puse în funcţiune fără acordul operatorului, acestea pot provoca interferenţe prejudiciabile atât celorlalţi utilizatori din aria de acoperire, cât şi furnizorilor. Totodată, trebuie precizat că folosirea acestui tip de echipament presupune utilizarea spectrului de frecvenţe radio şi nu se poate face decât de către operatorul care deţine licenţa de utilizare a spectrului. Pentru că folosirea unor astfel de echipamente, neconforme sau fără acordul operatorului, ia amploare de la un an la altul, atenţionăm utilizatorii că riscă sancţiuni conform legislaţiei în vigoare”, a declarat Cristin POPA, director executiv monitorizare şi control din cadrul ANCOM.

Serviciul de telefonie mobilă funcţionează prin propagarea undelor radio, care poate fi afectată de diferite obstacole (clădiri, tuneluri, dealuri, păduri, lacuri sau condiţii meteo), tipul telefoanelor folosite, numărul de apeluri iniţiate în acelaşi timp de mai multe persoane etc, spun reprezentanţii ANCOM.

În momentul în care un amplificator de semnal este pus în funcţiune pe teritoriul României, el poate produce interferenţe care perturbă buna funcţionare a serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

Dacă în 2016 au fost localizate şi confiscate şapte astfel de amplificatoare de semnal neconforme, în 2017 numărul acestora a ajuns la 68, în 2018 - la 132, iar în prima jumătate a acestui an au fost localizate 44 de amplificatoare fără marcaj CE aplicat, care au provocat interferenţe prejudiciabile.

Utilizatorii care folosesc amplificatoare de semnal 2G/3G/4G trebuie să verifice existenţa marcajului CE pe aparat, iar în cazul în care acesta lipseşte, aparatul trebuie scos din funcţiune. În cazul în care cei care deţin echipamente neconforme continuă să le folosească, încalcă astfel prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016, riscând sancţiuni cuprinse între 500 şi 5.000 lei.  

În acelaşi timp, pentru că folosirea amplificatoarelor de semnal (chiar dacă sunt conforme si au marcaj CE) presupune utilizarea spectrului de frecvenţe, acestea pot fi puse în funcţiune numai cu acordul operatorilor de telefonie mobilă care deţin licenţa de utilizare a spectrului de frecvenţe radio. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.