Partidul aflat la putere în Rusia a suferit o grea înfrângere în alegerile la Parlamentul Moscovei, pierzând aproximativ o treime din mandate, potrivit rezultatelor provizorii prezentate de către agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După numărarea aproape a tuturor buletibelor de vot, candidaţii susţinuţi de către autorităţi au pierdut în cel puţin 20 din cele 45 de districte ale capitalei, după o vară marcată de numeroase manifestaţii ale opoziţiei, care a îndemnat ca aceştia să fie opriţi să ajungă la putere.

Ei deţineau până în prezent 38 de mandate în Parlament.

Candidaţii comunişti sunt marii câştigători ai alegerilor - ei au obţinut 13 mandate, faţă de cinci câte deţineau. Partidul Iabloko (liberal) ar fi obţinut trei mandate, o candidată independentă pe care o susţineau obţinând o victorie.

În fine, Partidul Rusia Dreaptă, considerat ca făcând parte din opoziţia ”tolerată” de Kremlin, intră pentru prima oară în Parlamentul moscovit cu trei deputaţi.

Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, nouă foşti deputaţi din cadrul partidului aflat la putere, Rusia Unită, nu au fost realeşi, între care şeful filialei moscovite a partidului, Andrei Metelski, care era ales din 2001.

Nivelul prezenţei la vot a fost de 21,77%, uşor mai mare decât la precedentul scrutin local din 2014.

Aceste alegeri erau urmărite îndeaproape după o vară de manifestaţii la Moscova, din cauza respingerii candidaturilor principalelor figuri ale opoziţiei.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a îndemnat la un ”vot inteligent”, prin susţinerea celor mai bine plasaţi în vederea înfrângerii candidaţilor afiliaţi puterii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.