Camera Comunelor a adoptat miercuri un proiect pentru a-l împiedica pe premierul Boris Johnson să scoată ţara din Uniunea Europeană fără un acord, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii Camerei Comunelor au votat proiectul cu 327 de voturi pentru şi 299 împotrivă. Proiectul va fi transferat acum în camera superioară a Parlamentului, care este Camera Lorzilor, pentru adoptarea finală.

Proiectul îl obligă pe premier să solicite o prelungire a termenului pentru Brexit dincolo de actualul termen de 31 octombrie, dacă nu va fi convenit un acord cu UE.

Dar Johnson a avertizat că va cere un vot imediat pentru alegeri anticipate, dacă proiectul va fi aprobat în camera superioară. Miercuri, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a propus o dată pentru alegerile anticipate, cea de 15 octombrie, adică cu două săptămâni înainte de Brexit.

Parlamentarii au votat şi amendamente la proiect.

Unul dintre aceste amendamente pare să fi fost adoptat fără vot, întrucât nu au fost disponibili parlamentari care să numere voturile împotrivă, potrivit unui corespondent al BBC.

Amendamentul a fost propus de laburistul Stephen Kinnock, pentru a impune prelungirea termenului pentru Brexit şi a permite parlamentarilor să voteze schimbările propuse de laburişti pentru acordul de retragere al fostului premier Theresa May.

Proiectul va fi transferat joi spre adoptare Camerei Lorzilor, unde nu este clar ce se va întâmpla, dar ar putea fi dezbătut în weekend. Dacă lorzii vor adopta amendamente, proiectul va reveni în Camera Comunelor pentru un nou vot.

După ce va traversa toate etapele, proiectul va merge la regină spre promulgare, pentru a deveni lege.

În Camera Lorzilor, membrii dezbat o moţiune care stabileşte regulile de aplicare a proiectului, dacă va fi aprobat de Camera Comunelor. În prezent, proiectul oferă un mecanism, cunoscut sub numele de ”ghilotină”, care asigură că toate etapele din Camera Lorzilor sunt parcurse până vineri, ora 19:00. Dar susţinătorii Brexit au depus peste 100 de amendamente pentru a întârzia moţiunea şi a opri proiectul, până la termenul la care activitatea Parlamentului va înceta, ca urmare a unei acţiuni a premierului Johnson, aprobată de regină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.