Campania "Concertul picturilor. O plimbare moderato printre lucrări forte", lansată miercuri de Muzeul Naţional de Artă al României, propune vizitatorilor să descopere colecţiile muzeului dintr-o nouă perspectivă, muzica „văzută” prin ochii artiştilor plastici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul Festivalului "George Enescu" unele dintre concerte se desfăşoară la Sala Auditorium a MNAR. Astfel, campania, care a pornit de la ideea că artele se influenţează reciproc, iar muzica a fost adesea „muză” pentru artiştii plastici, îi va purta pe cei interesaţi pe trei trasee speciale, ce prezintă unele dintre cele mai frumoase lucrări cu tematică muzicală din patrimoniul MNAR.

Primul traseu se află în Galeria de Artă Românească Modernă. Pe parcursul său, vizitatorii pot afla mai multe despre relaţia dintre muzică şi artişti precum Teodor Aman, Ştefan Luchian sau Marcel Iancu. În plus, special pentru această campanie, vor fi expuse şi două sculpturi cu temă muzicală, create de Dimitrie Paciurea („Portretul lui Beethoven”) şi Boris Caragea („Nud feminin cu mandolină”). De asemenea, din dorinţa de a permite cât mai multor vizitatori să asiste la acest „concert vizual”, programul Galeriei Naţionale de la MNAR va fi prelungit până la ora 19.00, în fiecare zi de miercuri din luna septembrie.

Al doilea traseu îi va purta pe iubitorii artelor printre capodoperele din Galeria de Artă Europeană. Pe lângă bucuria de a admira operele unor mari artişti, precum El Greco, Rubens, Rembrandt sau Monet, vizitatorii vor întâlni câte o lucrare cu temă muzicală în fiecare dintre cele cinci şcoli expuse (italiană, spaniolă, germană, franceză şi olandeză), expresie a faptului că muzica a inspirat artişti plastici din toate zonele şi din toate secolele. În Galeria de Artă Europeană va fi expusă, special pentru această campanie, lucrarea „Natură statică cu note muzicale” aparţinând unui artist german din secolul XVIII.

Cel de-al treilea traseu îşi aşteaptă vizitatorii la Muzeul Colecţiilor de Artă, aflat tot pe Calea Victoriei, la numărul 111. Aici, vor avea ocazia să vadă cum pasiunea pentru muzică şi arte plastice s-au împletit inclusiv în modul în care colecţionarii şi-au ales lucrările de suflet, mulţi dintre ei oprindu-se şi asupra unor lucrări cu teme muzicale. Este cazul colecţiilor Corneliu Baba, Iosif Iser, Anastase Simu, Garabet Avachian sau Moise Weinberg (o parte dintre aceştia fiind melomani), aceastea reprezentând cele cinci opriri din cadrul traseului de la Muzeul Colecţiilor de Artă. Ineditul acestui traseu constă în faptul că în cadrul colecţiilor Baba şi Iser vor fi expuse şi instrumente muzicale care au aparţinut celor doi mari pictori.

Traseele din campania Concertul picturilor. O plimbare „moderato” printre lucrări „forte” pot din descărcate gratuit de pe site-ul muzeului www.mnar.arts.ro.

De asemenea, în dreptul fiecărei opriri din cele trei trasee, vizitatorii vor avea la dispoziţie un cod QR care le va deschide o pagină cu informaţii suplimentare despre lucrările respective.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.