România a sprijinit întotdeauna politica de extindere a Uniunii Europene în Balcani şi va rămâne un susţinător ferm al politicii „uşilor deschise” a Alianţei Nord-Atlantice, a precizat preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis la deschiderea conferinţei CHODs Balcani, subliniind că România este preocupată de climatul de securitate din regiunea Balcanilor de Vest şi doreşte stabilizarea ireversibilă a acestei zone.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul deschiderii Conferinţei şefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale din ţările din Balcani, pe probleme de cooperare militară - CHODs Balcani. Mesajul a fost prezentat de către consilierul de stat Mihai Şomordolea.

Preşedintele a salutat deschiderea conferinţei, format de cooperare reuneşte state prietene României din regiunea Balcani - Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Turcia.

Klaus Iohannis a precizat că, în calitate de ţară membră a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice, România acordă o atenţie specială statelor din această regiune şi susţine apropierea acestora de familia europeană şi de cea euroatlantică.

„Pe palierul european, România a sprijinit întotdeauna politica de extindere a Uniunii Europene în Balcani, iar în contextul exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al acestui an, am tratat cu prioritate extinderea Uniunii în Balcanii de Vest. Totodată, România va rămâne un susţinător ferm al politicii «uşilor deschise» a Alianţei Nord-Atlantice şi ne bucură evoluţiile pozitive semnificative în acest domeniu ale ţărilor din Balcani. Felicit şi cu această ocazie aderarea Muntenegrului la NATO, în anul 2017”, se arată în mesajul preşedintelui.

Şeful statului a menţionat că perspectiva aderării Macedoniei de Nord la NATO şi încurajările adresate Bosniei şi Herţegovinei de către Alianţa Nord-Atlantică la Summitul NATO de la Bruxelles, de anul trecut, reprezintă succese suplimentare pentru cele două ţări şi NATO, pe care România le-a susţinut. „Aşteptăm evoluţii pozitive şi în această direcţie”, a adăugat el.

„România este preocupată de climatul de securitate din regiunea Balcanilor de Vest şi doreşte stabilizarea ireversibilă a acestei zone”, a precizat, de asemenea, preşedintele.

El a menţionat că militarii români au participat de-a lungul timpului la diferitele misiuni ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene desfăşurate în zonă.  Suntem şi vom rămâne un contribuitor important în Teatrul de Operaţii Balcanii de Vest, în cadrul misiunii NATO KFOR din Kosovo şi a Operaţiei EUFOR ALTHEA, a Uniunii Europene, în Bosnia şi Herţegovina, şi vom continua să sprijinim eforturile pentru creşterea stabilităţii şi securităţii în regiunea Balcanilor de Vest. 

„Faptul că participaţi, astăzi, la cea de-a 13-a reuniune a Conferinţei dovedeşte utilitatea acestui format de cooperare, la nivelul şefilor Statelor Majore ale Apărării, respectiv Statelor Majore Generale. Dialogul în acest cadru generează valoare adăugată cooperării regionale şi ajută la consolidarea stabilităţii şi securităţii în Balcani. Temele de dezbatere ale Conferinţei din acest an – cooperarea militară, gestionarea crizelor, provocările şi limitările  misiunilor de menţinere a păcii sub egida ONU – sunt de un real interes pentru România şi pentru toţi participanţii la această reuniune. Cooperarea militară, precum şi schimbul de opinii şi bune practici în domeniul gestionării crizelor, la nivelul Aliaţilor şi partenerilor NATO sunt necesare astăzi, date fiind schimbările tot mai accentuate ale mediului de securitate şi caracterului impredictibil al riscurilor la adresa stabilităţii şi securităţii regiunii. Totodată, rolul ONU în gestionarea crizelor a fost şi va rămâne determinant pentru menţinerea păcii la nivel global”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a evidenţiat responsabilitatea principală a Consiliului de Securitate pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu prevederile Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite.

„Deoarece multe crize au astăzi un caracter multidimensional accentuat, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să-şi asume un rol mai important în soluţionarea multor aspecte care afectează securitatea internaţională. Reiterez susţinerea României pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acest angajament de durată în favoarea păcii, justiţiei şi dezvoltării durabile reprezintă esenţa poziţiei ţării noastre. Vă încurajez să dezvoltaţi, în continuare, dialogul şi cooperarea pe teme şi în domenii de interes comun, în beneficiul stabilităţii şi securităţii regiunii”, a transmis preşedintele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.