În perioada 13-28 iulie 2019, Asociaţia Victor Babeş 172 Cluj a organizat a doua ediţie a Taberei de excelenţă ”Bursa Vacanţă de vis România”. Proiectul vine în sprijinul copiilor cu performanţe şcolare deosebit de ridicate din comunităţile istorice româneşti din afara graniţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru ediţia din acest an, în urma celor două etape de preselecţie efectuate de organizaţia Victor Babeş 172, cu sprijinul specialiştilor Academiei Române, s-au calificat douăzeci şi opt de elevi din Republica Moldova şi Ucraina.

Aceştia au fost invitaţi în România, unde au petrecut două săptămâni de vis în Transilvania. Elevii au fost însoţiţi de patru profesori, trei din Moldova şi unul din Ucraina. Pe parcursul celor două săptămâni, delegaţiile din Moldova şi Ucraina au avut un program de activităţi deosebit de bogat, vizitând peste şaizeci de obiective pe traseul Cluj Napoca-Târgu Mureş-Turda-Câmpia Turzii -Dej-Oradea-Arieşeni-Abrud-Roşia Montana-Brad-HunedoaraAlba Iulia-Zalău-Şimleul Silvaniei-Săpânţa-Sighetu Marmaţiei.

Amintim aici, între altele:

Grădina Zoo Târgu Mureş

Salina Turda

Baza militară NATO de aviaţie Câmpia Turzii

Muzeul locomotivelor şi Muzeul municipal Dej

Universitatea, Cetatea şi centrul istoric din Oradea

Baile Felix

Peştera Urşilor Chişcău

Biserica reformată Abrud

Muzeul aurului Brad

Castelul Corvinilor Hunedoara

Cetatea Alba Iulia şi Catedrala

Galeriile istorice de la Roşia Montană

Biblioteca municipală Zalău

Gradina Botanica Jibou

Cimitirul Vesel Săpânţa

Memorialul durerii şi Primăria din Sighetu Marmaţiei, unde elevii au fost primiţi de primarul municipiului, Horea Scubli.

Vizitele au fost presărate cu momente de relaxare la Vadu Izei, Băile Sărate Turda, Aquapark Nymphaea Oradea, şi Ştrandul Durgău.

La Cluj Napoca, unde copiii au petrecut o săptămână, aceştia au fost primiţi de Prea Sfinţia Sa Andrei-Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Salajului, care le-a oferit binecuvântarea. Au vizitat Universitatea Babeş Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole, Universitatea Tehnică, Turnul NTT Data, Aeroportul Cluj Napoca şi Turnul de control trafic aerian ROMATSA, Opera Română, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Academiei Române-Colectia de carte veche si rara, Muzeul de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă, Grădina Botanică, Casa Matei Corvin, Catedrala Ortodoxă şi lista poate continua.

Tot la Cluj Napoca, elevii au frecventat Cursurile Victor Babeş, organizate pe patru module: Istorie/limba română şi latinitate/informatică/datini şi obiceiuri strămoşeşti.

Acest din urmă modul s-a desfăşurat în cadrul tradiţionalei parade a portului popular ”Moşteniri Culturale” organizată an de an de Asociaţia Victor Babeş 172 şi ajunsa acum la ediţia VII.

Proiectul ”Bursă Vacanţă de vis România” 2019 este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni iar conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.