Cinci persoane au fost arestate, iar alte trei sunt cercetate sub control judiciar în cazul grupării care aducea tineri din Germania în judeţul Maramureş în cadrul unui "program de reabilitare". În realitate, adolescenţii germani, proveniţi din medii dezorganizate sau cu afecţiuni grave, erau ţinuţi în sclavie, obligaţi să facă munci epuizante, bătuţi, ţinuţi intenţionat în ger sau în ploaie, umiliţi, astfel că au suferit traume fizice şi psihice grave, unii având din această cauză intenţii suicidale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală - Secţia de combatere a criminalităţii organizate au dispus reţinerea pentru 24 de ore faţă de inculpaţii S.B.S., cetăţean german, M.I.M., Ş.G., N.V., B.T. şi N.S., cetăţeni români, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori, trafic de persoane şi lipsire de libertate în mod ilegal.

De asemenea, alţi doi inculpaţi G.M. şi S.B. au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, cu impunerea obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României, în urma faptelor reţinute în sarcina acestora.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii S.B.S., S. B. şi N. V. au iniţiat şi au constituit un grup infracţional organizat, anterior anulul 2014, având ca scop aducerea în România în scop de reabilitare şi reintegrare socială, a unor loturi de adolescenţi germani având comportamente antisociale şi ostile ideii de integrare socială, provenind de regulă din medii dezorganizate (părinţi divorţaţi, narcomani, alcoolici etc.), dar nu numai, sau care din cauza unor afecţiuni grave (depresie, psihoză, dependenţă de droguri) au devenit instabili emoţional şi prezintă comportamente dezordonate", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Conform sursei citate, tinerii erau luaţi de statul german în custodie, de la părinţii acestora, după care erau încredinţaţi organizaţiei respective pentru a intra în "programul de reabilitare" promovat de iniţiatorul şi coordonatorul acesteia, inculpatul S.B.S, ajutat de soţia sa şi de ceilalţi cetăţeni români.

În programele Projekt Maramureş erau prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, tinerii erau excluşi de la orice formă de continuare a studiilor, li se confiscau actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi erau supuşi unor metode dure şi brutale de aşa-zisă educaţie, promovate de inculpatul S.B.S în baza unor convingeri educative personale.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că membrii grupului au aplicat metode barbare asupra minorilor, prin aducerea şi ţinerea acestora în condiţii de veritabilă sclavie, fiind exploataţi prin obligarea lor la executarea unor munci fizice epuizante, dincolo de capacităţile lor, şi îndeplinirea unor servicii lucrative (în sensul legii penale), exercitându-se asupra lor acte de constrângere fizică adesea extremă (bătăi repetate, privare de hrană, lipsire de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitarea unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor şi în ignorarea voită a unor consecinţe grave pentru organismul lor, legarea cu funii, înhămarea la căruţă alături de animale, ţinerea deliberată a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc.) şi verbală, constând în umilinţe şi acte specifice torturii. Toate acestea au fost de natură să creeze grave traume psihice şi fizice minorilor, unii dintre ei având intenţii suicidale din această cauză", arată DIICOT.

Procurorii spun că în grupul infracţional organizat şi iniţiat de inculpaţii S.B.S, S. B. şi N. V. au fost racolate şi cooptate pe parcurs mai multe persoane de încredere, de regulă fie rude cu inculpatul N. V., fie apropiaţi ai acestuia, care au avut roluri bine determinate în desfăşurarea activităţii infracţionale.

"Fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect erau însuşite de către membrii grupului, despre care subzistă suspiciunea că, utilizând mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate, nu a respectat principiile şi regulile folosirii fondurilor respective în scopurile dedicate", mai scrie în comunicatul transmis, joi, de DIICOT.

La percheziţiile domiciliare făcute marţi, au fost identificate sume importante de bani, respectiv 8.665 de euro la domiciliul inculpatului N.V. şi 137.450 euro la domiciliul cetăţeanului german, S.B.S., a căror provenienţă nu au putut să o justifice.

Miercuri, Tribunalul Maramureş a dispus arestareapreventivă a inculpaţilor S.B.S., Ş.G., N.V., B.T. şi N.S. pentru 30 de zile, iar faţă de inculpatul M.I.M. s-a dispus controlul judiciar pentru 60 de zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.