Rusia l-a transferat pe cineastul ucrainean Oleg Senţov dintr-o închisoare izolată din Siberia la Moscova, iar agenţiile de presă Tass şi Interfax au raportat, potrivit Reuters, că au loc negocieri cu autorităţile din Ucraina privind un schimb de prizonieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senţov a fost închis în 2015 pentru că ar fi plănuit un atac terorist în Rusia după ce Federaţia a anexat Peninsula Crimeea. El a negat acuzaţiile şi a spus că această condamnare este motivată politic.

În semn de protest faţă de condamnarea la 20 de ani de închisoare, Senţov a făcut greva foamei timp de 145 de zile în 2018.

În luna iulie a acestui an, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus Rusiei un schimb între cineastul ucrainean Oleg Senţov şi jurnalistul ucraineano-rus Kirilo Vîşinski, judecat pentru „înaltă trădare” la Kiev.

Anul trecut, Parlamentul European i-a decernat lui Oleg Senţov, în vârstă de 43 de ani, prestigiosul Premiu Sakharov, recompensând „contribuţia excepţională în lupta pentru drepturile omului în lume".

Politicieni, în frunte cu Emmanuel Macron, celebrităţi şi organizaţii au cerut în repetate rânduri Kremlinului să îl elibereze pe Senţov. 

Senţov a regizat două scurtmetraje înainte de a debuta în lungmetraj, în 2011, cu „Gamer”, prezentat la São Paulo International Film Festival şi Odessa IFF, unde a fost dublu premiat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.