Doi senatori americani, un republican şi un democrat, au anunţat că Rusia a refuzat să le acorde vize de intrare în ţară, pentru o vizită care ar fi urmat să aibă loc săptămna viitoare, pe fondul dezacordurilor de la Washington şi în rândul ţărilor aliate Statelor Unite dacă Rusia ar trebui reprimită în G7, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul democrat american Chris Murphy a anunţat marţi că Moscova a refuzat să îi acorde viză de intrare în ţară.

Senatorul republican Ron Johnson a anunţat şi el, luni, că solicitarea sa de viză i-a fost respinsă, gest pe care îl consideră un afront.

Murphy şi Johnson sunt membri ai Comisiei pentru Relaţii Externe şi au exercitat presiuni pentru sancţionarea Rusiei. Un alt republican, senatorul Mike Lee, a obţinut viză şi intenţionează să viziteze Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al acestuia.

Ambasada Rusiei la Washington a refuzat să comenteze.

Preşedintele Donald Trump a afirmat săptămâna trecută că ar fi potrivit ca Rusia să revină în Grupul celor mai dezvoltate şapte state ale lumii, declarând că preşedintele democrat Barack Obama a dorit ca Rusia să fie exclusă din G8, dar că el consideră că ar fi mult mai potrivit ca Rusia să fie inclusă.

Alte state din G7 au obiectat.

Murphy, membru al Comisiei pentru Relaţii Externe, a declarat că intenţiona să viziteze Rusia în cadrul unei delegaţii a Congresului formată din democraţi şi republicani.

”În condiţiile prăbuşirii acordurilor privind controlul armamentului şi a opoziţiei interne semnificative faţă de conducerea autoritară a lui Vladimir Putin, este un moment periculos pentru relaţia fragilă dintre ţările noastre şi este păcat că Rusia nu este interesată de dialog”, a afirmat Murphy într-un comunicat.

În ultimii ani, Rusia a respins în mod repetat vizele pentru parlamentari americani, în special în care celor care au exercitat presiuni pentru sancţionarea Moscivei din cauza agresiunii faţă de Ucraina şi a amestecului în alegerile americane.

Separat, un grup de senatori democraţi au afirmat marţi că i-au scris lui Trump, exprimându-şi opoziţia puternică faţă de reprimirea Rusiei în G7, din cauza invadării Crimeii.

Scrisoarea a fost semnată de senatorul Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat, precum şi de Jack Reed, Bob Menendez şi Mark Warner, principalii reprezentanţi ai democraţilor în comisiile pentru Servicii Armate, Relaţii Externe şi Informaţii din Senat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.