Guvernul discută, marţi, în primă lectură, un proiect privind majorarea pedepselor pentru fapte grave şi deosebit de grave - omor, viol, răpiri, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale în cazul minorilor, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În şedinţa de astăzi, vom discuta în primă lectură mai multe măsuri pentru descurajarea criminalităţii şi pentru protecţia vieţii şi siguranţei cetăţenilor. Pentru faptele grave şi deosebit de grave: omorul, violul, răpirile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale minorilor, trebuie aplicate pedepse mai mari. Pentru omor calificat vom creşte pedeapsa minimă la 20 de ani, iar pentru viol pedepsele vor fi mai aspre şi vor fi cuprinse între 5 şi 12 ani. Pentru forma agravantă a acestei infracţiuni, de exemplu, dacă victima este un minor, pedeapsa va fi între 7 şi 15 ani. De asemenea, stabilim o incriminare mai aspră pentru infracţiunea de lipsire de libertate. Va fi incriminată distinct ca variantă agravantă fapta săvârşită prin răpire, ce va fi pedepsită cu închisoare de la doi la opt ani. În cazul în care lipsirea de libertate are drept consecinţă moartea victimei, pedeapsa aplicată va fi până la 18 ani de închisoare. Având în vedere majorarea limitelor de pedeapsă, prin aplicarea regulilor concursului de infracţiuni se poate ajunge la aplicarea detenţiunii pe viaţă nu doar pentru omorul calificat”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.