Procurorul general al SUA, William P. Barr, o invită pe ministrul român al Justiţiei, Ana Birchall, la o întâlnire care ar urma să aibă loc în septembrie, la Washington. Luni, premierul Viorica Dăncilă a trimis preşedintelui propunerea ca Birchall să devină vicepremier pe parteneriate strategice, iar la Ministerul Justiţiei să fie înlocuită de judecătoarea Dana Gîrbovan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Departamentul de Justiţie a colaborat îndeaproape cu Ana Birchall şi o consideră un partener vital şi de încredere în lupta împotriva corupţiei. Are o poziţie înaltă într-un moment vital pentru România, în condiţiile în care o serie de controverse au ridicat semne de întrebare cu privire la angajamentul României de valorile statului de drept, au diminuat încrederea populaţiei şi au generat îngrijorări în creştere în comunitatea internaţională. Cu Birchall într-o poziţie de conducere, România poate deveni din nou un model în regiune pentru progresul chestiunilor anticorupţie", conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Departamentului de Justiţie.

În septembrie, procurorul general şi ministrul Birchall ar urma să discute despre cum Departamentul de Justiţie al SUA poate oferi sprijin Ministerului Justiţiei din România şi ministrului în misiunea sa.

"Departamentul de Justiţie se bucură de această reîntâlnire cu un partener apreciat şi de încredere, care este dedicat luptei pentru statul de drept.  

Birchall şi Barr s-au întâlnit pentru prima dată în iunie la Bucureşti, unde ministrul român a găzduit reuniunea ministerială pe Justiţie şi Afaceri Interne SUA-UE, în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. 

Într-o întâlnire bilaterală, precizează sursa citată, procurorul general şi ministrul român au discutat despre parteneriatul strategic SUA - România, important pentru ambele ţări din perspectiva continuării măsurilor de securitate şi prosperitate.

"Colaborarea apropiată dintre agenţiile de aplicare a legii din România şi din Statele Unite a produs rezultate semnificative cu privire la criminalitatea transfrontalieră, mai ales în domeniul fraudelor cibernetice, a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Aceste succese au protejat cetăţenii din ambele ţări", a mai transmis Departamentul de Justiţie.

La întâlnirea din iunie, ministrul român Ana Birchall a dat asigurări că România va face toţi paşii necesar pentru a-şi întări legile şi măsurile cu privire la lupta împotriva corupţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.