Primăria Sector 4 anunţă demolarea şi reconstrucţia a cinci grădiniţe, din septembrie, pentru că sunt încadrate în clasa I de risc seismic. De asemenea, o altă grădiniţă va fi reabilitată. Din acest motiv, copiii din 44 de grupe de grădiniţă vor fi mutaţi în alte spaţii, timp de un an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform unui comunicat al Primăriei Sector 4 remis duminică News.ro, peste 66 de milioane de lei (aproape 14 milioane de euro), fonduri guvernamentale, obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi cofinanţare de la bugetul local vor fi investiţi în reconstruirea a 6 grădiniţe încadrate în clasa I de risc seismic, în vederea obţinerii autorizaţiilor de funcţionare.

“Toate aceste investiţii, începute anul trecut prin consolidarea şi modernizarea primelor grădiniţe din cele 27 care funcţionează în Sectorul 4,  sunt făcute, în primul rând, pentru siguranţa copiilor noştri, dar şi a cadrelor didactice. Am decis ca, de la începutul acestui an şcolar, niciun copil din Sectorul 4 să nu mai meargă la grădiniţă în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. Nimic nu este mai important decât copiii noştri, decât siguranţa lor, iar aceasta ţine doar de responsabilitatea  celor care trebuie să aibă grijă de ei. Rolul nostru este să stabilim  proiecte cu beneficii pe termen lung pentru  locuitorii Sectorului 4, iar dacă ne dorim performanţă de la copiii noştri, trebuie să le asigurăm confortul şi facilităţile necesare în grădiniţă şi în şcoală”, a spus Daniel Băluţă, Primarul Sectorului 4, citat în comunicat. 

“Clădirile a 5 dintre aceste grădiniţe vor fi demolate, în locul lor urmând să fie ridicate noi construcţii. În cazul celei de-a şasea, vorbim despre reparaţii capitale- consolidare, reabilitare, termoizolare -, urmând a se construi şi un nivel în plus, pentru ca numărul de grupe să poată fi extins. Pentru că astfel de lucrări nu se pot executa cu copiii în grădiniţe, am decis ca, de la 1 septembrie, să relocăm, timp de un an, cele 44 de grupe de preşcolari din cele 6 grădiniţe în spaţii special amenajate pentru ca celor mici să le poată fi asigurat accesul la educaţie, în cele mai bune condiţii”, a explicat Ana Maria Mocăniţă, directorul general al Direcţiei de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Sector 4, potrivit sursei citate.

Este vorba despre:

- Grădiniţa Şcolii nr. 194, din Str. Alexandru Obregia, nr. 7, va fi mutată temporar în spaţii amenajate la aceeaşi adresă.

- Grădiniţa “101 Dalmaţieni” (str. Aliorului nr. 5) va fi relocată în spaţiile din strada Poştalionului 97-101, care au găzduit, în anul şcolar trecut, o altă grădiniţă din Sectorul 4 relocată pentru consolidare - “Înşir’te mărgărite”. De altfel, tot în spaţiile din Poştalionului 97-101 va fi mutată temporar şi Grădiniţa Şcolii „Avram Iancu”, din str. Stupilor, nr. 1. 

În cazul acestor grădiniţe, Primăria Sectorului 4 va asigura transportul gratuit al copiilor şi al părinţilor ce-i însoţesc - dimineaţă, la prânz şi seara, la orele programate de directorul grădiniţei, se arată în comunicat.

- Grădiniţa Şcolii Nr. 96 (strada Rezonanţei, nr. 2) va fi relocată în Centrele de Incluziune Socială (CIS) situate în şos. Berceni, nr. 12A.

- Grădiniţa Şcolii Gimnaziale Nr. 308 (str. Izvorul Oltului, nr. 3) va fi mutată temporar în spaţii amenajate la Şcoala “Emil Racoviţă”, din Strada Emil Racoviţă, nr. 1, respectiv, la Şcoala nr. 165, pe Aleea Slătioara nr. 8. 

- Grădiniţa nr. 30 va fi relocată în spaţii amenajate la Şcoala nr. 100, din Calea Văcăreşti, nr. 296.

News.ro a relatat că Primăria Sector 4 a decis mutarea, pentru anul şcolar 2019-2020, a copiilor din grădiniţa aparţinând Şcolii gimnaziale „Avram Iancu”, într-un spaţiu de la parterul unor blocuri dintr-un ansamblu rezidenţial construit la marginea Bucureştiului, în câmp. Părinţii acuză primăria că nu au fost anunţaţi de această decizie şi că în noul spaţiu nu sunt condiţii adecvate pentru funcţionarea unei grădiniţe - zona unde este acesta, fără mijloace de transport în comun, accesul dificil pentru maşinile pompierilor sau ale ambulanţei, imposibilitatea desfăşurării activităţilor în aer liber cu copiii, asigurarea mâncării prin catering. Primarul Daniel Băluţă a anunţat pe Facebook că decizia a fost luată pentru că vechea grădiniţă este încadrată în clasa I de risc seismic şi că părinţii vor avea la dispoziţie transport gratuit.

Conform comunicatului, peste 200 de milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro) au fost investiţi începând din 2016 în reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ din Sectorul 4.  Dacă în 2016 şi 2017, investiţiile totale au însumat aproape 9 milioane de lei (aprox 2 milioane de euro), în 2018 (când a început reabilitarea tuturor instituţiilor de învăţământ din Sectorul 4, în care nu se mai investise de 28 de ani) şi în 2019, investiţiile au depăşit 108 milioane de lei (peste 22,87 de milioane de euro). 

Pentru anul 2020, sunt luate în calcul investiţii de peste 82,5 milioane de lei (aprox. 17, 5 milioane de euro, necesari pentru a continua lucrările începute). Doar investiţiile în reabilitarea, consolidarea şi modernizarea grădiniţelor depăşesc 61,4 milioane de lei (peste 13 milioane de euro).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.