Satiristul iranian Kioomars Marzban a fost condamnat la 11 ani de închisoare de un tribunal revoluţionar din Teheran pentru că a colaborat în special cu Statele Unite, a anunţat agenţia oficială de presă Irna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marzban a fost găsit vinovat de "colaborare" cu radio Farda şi cu postul de televiziune Manoto, două canale media de limbă persană cu sediul în străinătate şi interzise în Iran, a indicat Irna. 

Satiristul a fost acuzat de "întâlniri şi înţelegeri secrete împotriva securităţii naţionale, cooperare cu un stat ostil, difuzare de propagandă contra sistemului, blasfemie şi insulte faţă de funcţionari", potrivit Irna, care l-a citat pe avocatul său Mohammad Hossein Aghasi. Acuzaţiile de "întâlnire şi conspiraţie" nu au fost acceptate dar el a fost declarat vinovat pentru alte patru capete de acuzare, potrivit lui Aghasi. 

În conformitate cu legea iraniană, el va efectua cea mai lungă pedeapsă la care a fost condamnat - adică 11 ani pentru "cooperare cu un stat ostil" -, dacă aceasta va fi confirmată la apel. 

"Vom face cu siguranţă apel deoarece credem că nu există nicio legătură între clientul meu şi guvernul american", a indicat avocatul satiristului. Contestăm şi acuzaţia de blasfemie", a adăugat el. 

Conform Irna, Marzban a părăsit Iranul în 2009 şi a revenit opt ani mai târziu, înainte de a fi arestat pe 26 august 2018. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.