Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că propunerea pentru Ministerul Justiţiei este judecătorul Dana Gârbovan, în timp ce pentru Ministerul Afacerilor Interne a fost propus Mihai Fifor, iar pentru Ministerul Educaţiei Şerban Constantin Valeca. Iulian Iancu a fost propus viceprmier pe probleme economice, iar Ana Birchall, pentru parteneriate strategice. Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, întrebată despre faptul că Dana Gârbovan, propusă la Ministerul Justiţiei, ar fi apropiată a fostului ministru Florin Iordache şi a susţinut OUG 13, că ar trebui văzute lucrurile bune. "De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm imediat să aducem o parte negativă pentru acea persoană? Haideţi să gândim pozitiv şi să vedem şi lucrurile bune", a spus Dăncilă. Ea a spus că din proiectul prezentat de Ana Birchall rămâne doar partea care se referă la înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie. Dana Gârbovan a anunţat că a acceptat de principiu propunerea de a fi ministru al Justiţiei, cu condiţia de a-i fi asigurată independenţa deplină şi ca preşedintele Klaus Iohannis să fie de acord de principiu. Ea spune că unul dintre proiectele pe care vrea să le implementeze la Ministerul Justiţiei este combaterea traficului de persoane. Însă combaterea traficului de persoane este o atribuţie a Ministerului Afacerilor Interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CITEȘTE ȘI Gârbovan spune că unul dintre proiectele pe care vrea să le implementeze la Ministerul Justiţiei este combaterea traficului de persoane / Ministerul de Interne are această atribuţie
CITEȘTE ȘI Dana Gârbovan: Am acceptat de principiu propunerea de a fi ministru, cu condiţia de a-mi fi asigurată independenţa deplină şi ca preşedintele Iohannis să fie de acord

Întrebată ce îi reproşează Anei Birchall, Dăncilă a spus că nu ar pleca de la aprecieri sau reproşuri pentru un ministru sau altul.

"Vreau ca la Ministerul Justiţiei să fie cineva care cunoaşte foarte bine modul în care lucrează magistriaţii, cineva care a lucrat alături de magistraţi, cineva independent, şi nu am vrut ca să mai fie cineva înregimentat politic", a susţinut Dăncilă.

Dăncilă a spus că din proiectul prezentat de Ana Birchall rămâne doar partea care se referă la înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol, pedofilie.

Întrebată dacă îi reproşează Anei Birchall o colaborare "prea apropiată" cu preşedintele Iohannis, Dăncilă a spus: "Nu reproşez nimic, nu i-am reproşat absolut nimic doamnei Birchall".

"Dacă ne uităm la activitatea doamnei Dana Gârbovan, vedem că este o activitate în domeniu, o activitate foarte apreciată de către toţi magistraţii", a adăugat ea.

Întrebată de asemenea dacă plecarea Anei Birchall este legată de faptul că a anunţat familia Alexandrei Măceşanu că fata este moartă, deşi nu avea atribuţii, Dăncilă a spus: "Nu vreau să fac niciun fel de speculaţii".

Dăncilă a mai spus, răspunzând unei alte întrebări, că plecarea Anei Birchall "nu are nicio legătură" cu faptul că ea ar fi fost de acord cu desfiinţarea Secţiei speciale.

"Nu legaţi înlocuirea Anei Birchall de anumite aspecte legate de justiţie. Îmi doresc o justiţie independentă, o justiţie în care deciziile, în care actele normative adoptate să fie în consens cu magistraţii, cu cei care lucrează în acest domeniu, şi cred că este important ca la acest minister să avem o persoană care să aibă discuţii, consultări cu magistraţii", a afirmat Dăncilă.

Întrebată dacă criticile aduse de Gârbovan raportului GRECO au reprezentat un criteriu pentru alegerea sa, Dăncilă a spus: "Ştiţi cum, vedem doar o anumită afirmaţie a unei persoane şi legăm întreaga activitatea de acea afirmaţie. Nu am citit ce a declarat sau ce nu a declarat doamna Dana Gârbovan, ştiu că este un magistrat cu foarte multă experienţă şi vreau la Ministerul Justiţiei un magistrat cu foarte multă experienţă".

Referitor la afirmaţiile că Gârbovan este o apropiată a fostului ministru Florin Iordache şi a susţinut ordonanţa 13, Dăncilă a spus: "De ce în momentul în care se face o nominalizare încercăm imediat să aducem o parte negativă pentru acea persoană? Haideţi să gândim pozitiv şi să vedem şi lucrurile bune. Încercăm să facem anumite conexiuni, mergem pe anumite scenarii, cred că nu este o abordare bună".

Dăncilă a spus că speră ca preşedintele Iohannis să accepte nominalizarea.

 

"Nu văd ce motiv din punct de vedere profesional să găseşti să respingi o asemenea propunere", a afirmat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, că s-a discutat despre remanierea guvernamentală, pentru care vor fi trimise solicitări către preşedintele Klaus Iohannis luni.

"În ceea ce priveşte remanierea, pentru Ministerul Afacerilor Interne PSD l-a desemnat pe Mihai Fifor, pentru Ministerul Educaţiei Naţionale - Şerban Constantin Valeca, senator, vicepreşedintele Senatului, cercetător, fost ministru pentru Cercetare, pentru Ministerul Justiţiei - Dana Gârbovan, independent, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, vicepremier pentru probleme economice - Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor, şi vicepreşedinte pentru parteneriate strategice - Ana Birchall. Acestea au fost cele cinci propuneri, votate în cadrul Comitetului Executiv Naţional", a spus Dăncilă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.