Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că vizita în SUA nu îi va aduce puncte preşedintelui Klaus Iohannis, în opinia sa, aceasta nefiind o vizită istorică, mai ales că s-a încheiat cu o declaraţie ”mai rea decât to do list-ul pe care l-a primit Ponta de la Barroso”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Lui Iohannis nu o să-i aducă puncte vizita în Statele Unite. (...) Mie mi-ar fi foarte greu să intru în corul de lăudaci istorici. Este considerată această vizită vizită istorică. Nu văd niciun atribut al unei vizite istorice, mai ales că s-a încheiat cu o declaraţie care-I mai rea decât to do list-ul pe care l-a primit Ponta de la Barroso”, ” a afirmat Traian Băsescu joi seară, într-o emisiune la B1 TV, făcând aluzie la lista tranmsisă lui Victor Ponta în 2012 de Jose Manuel Barroso, în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, în plin război politic la Bucureşti şi pe fondul demersurilor de suspendare a lui Băsescu din funcţia de preşedinte..
Fostul şef al statului s-a referit la punctul din declaraţie privind comunicaţiile 5G şi implicarea investitorilor chinezi.
“Aici România şi-a sumat o interdicţie stabilită de preşedintele Trump”, a declarat Băsescu.
 
În ceea ce priveşte opoziţia faţă de Nord Stream 2, fostul preşedinte a spus că nu ar fi dat niciodată, ca preşedinte al României, “un mesaj împotriva Germaniei împreună cu Statele Unite” şi nici împotriva vreunui partener din UE.
“Avem un parteneriat strategic împreună cu Statele Unite, dar suntem în Europa şi în UE şi crizele le-am trecut împreună cu Germania” a spus Traian Băsescu. 
Fostul şef al statului s-a referit şi la capitorul din declaraţia comună care prevede analizarea unor modalităţi de îmbunătăţire a climatului investiţional în domeniul energiei în beneficiul ambelor ţări. 
“Trebuie să îmbunătăţim climatul investiţional că altfel Exxon nu vine să scoată gazele. Deci mesajul este clar şi trebuit citit ca atare”, consideră Traian Băsescu. 
Fostul preşedinte a vorbit şi despre încurajarea colaborării în domeniul energiei nucleare civile prevăzută în declaraţia comună, spunând, în context: “Deci noi facem reactarele şi nu China”. 
Cât despre sprijinul SUA pentru ca România să devină eligibilă pentru călătoria fără viză, Băsescu a spus că “aceasta e o treabă a Congresului”.
 
“Singurul subiect în care speram să obţinem ceva era Visa Waiver. Declaraţia e o listă consistentă de asumări. Nu mă duc cu Huawei, facem energia nucleară civilă, modificaţi legislaţia cu redevenţele ca să vină înapoi Exxon. Aici e una dintre erorile pe care le-am transferat peste Ocean, că putem constribui consistent la creşterea independenţei energetice a UE. E o mare prostie asta. (…) Vreau să ştiţi: în 2017, sunt cifrele pe care eu le am odicial, Federaţia Rusă a exportat în UE 187 de miliarde de metri cubi. Teoria este că vine România şi salvează regiunea măcar cu cele 6 miliarde pe metri cubi pe care le vom exploata când va începe exploatarea în Marea Neagră. Acestea sunt gaze pe care să leconsumăm noi, avem doar 33% din populaţie care se încălzeşte cu gaze. În rest, se încălzesc cu păduri, cu cărbune” a spus Băsescu.
Declaraţia Comună a preşedinţilor României şi SUA, Klaus Iohannis şi Donald Trump, subliniază angajamentul reciproc faţă de statul de drept şi o justiţie independentă, care sunt puternic susţinute de poporul român şi subliniază că buna guvernare constituie baza securităţii şi prosperităţii noastre comune. Documentul face referire la crearea de noi oportunităţi pentru creşterea securităţii, dezvoltării şi prosperităţii, şi pentru a răspunde mai bine provocărilor şi responsabilităţilor globale pe care le împărtăşim. De asemenea, declaraţia menţionează evitarea riscurilor de securitate care însoţesc investiţiile chineze în reţelele de telecomunicaţii 5G şi subliniază opoziţia faţă de Nord Stream 2 şi alte proiecte care îi fac pe aliaţii şi partenerii noştri dependenţi energetic faţă de Rusia.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.