Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif s-a întâlnit, în Suedia, cu proprietarul navei Stena Impero, un petrolier suedez care naviga sub pavilion britanic şi omobilizat în iulie de Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erik Hanell, proprietarul petrolierului, ”s-a întâlnit la Stockholm cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a putut, astfel, să susţină cererea de eliberare a petrolierului Stena Impero şi a echipajului acstuia, deţinut la Bandar Abbas de la 19 iulie”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, compania Stena Bulk.

Iranul a imobilizat petrolierul la 19 iulie, în Strâmtoarea Ormuz, la 15 zile după imobilizarea petrolierului iranian Grace 1 de către autorităţile britanice în largul Gibraltarului.

”Un dialog constructiv a avut loc şi am făcut schmb de informaţii despre acest caz”, a declarat Erik Hanell, citat în comunicat, fără să ofere alte informaţii.

Şeful diplomaţiei iraniene, aflat miercuri într-o vizită la Institutul Internaţional de Cercetarea Păcii de la Stockholm (Sipri), la o conferinţă, a anunţat că ”încearcă să accelereze procedura legală în vederea (...) punerii capăt” a imobilizării petrolierului.

Mohammad Javad Zarif a revenit, cu această ocazie, asupra imobilizării la începutul lui iulie, în largul teritoriul britanic Gibraltar, a Grace 1, un petrolier suspectat că se îndrepta către Siria, încălcând astfel sancţiuni impuse regimului lui Bashar al-Assad.

Imobilizarea petrolierului iranian a provocat o criză diplomatică între Teheran şi Londra, intensificată ulterior de imobilizarea a trei petroliere la Golful Persic de către Iran, inclusiv Stena Impero.

”Nava noastră din Gibraltar nu a încălcat vreo lege, însă această navă (Stena Impero) a încălcat anumite legi şi este supus unei proceduri legale”, a declarat ministrul.

Nava iraniană a putut să ridice ancora duminică, după ce şi-a schimbat numele în Adrian Darya şi a trecut de sub pavilion panamez sub pavilion iranian, însă destitaţia finală nu îi este cunoscută.

Şeful diplomaţiei iraniene efectuează joi o vizită la Oslo, înaintea vizitei sale în Franţa, prevăzută vineri, în cadrul căreia urmează să fie primit de către preşedintele francez Emmanuel Macron, înaintea summitului G7 de la Biarritz, în weekend.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.