Un ultranaţionalist arestat în 2017, care a spus că voia să-l împuşte pe Emmanuel Macron la defilarea de la 14 iulie, a fost trimis, la sfârşitul lui iunie, în faţa unui tribunal corecţional la Paris, au declarat surse judiciare, confirmând o informaţie dezvăluită de Le Parisien, pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul, în vârstă de 25 de ani, care prezintă tulburări de personalitate şi se află în detenţie în prezent, urmează să fie judecat în câteva luni cu privire la o ”întreprindere teroristă individuală”.

Descoperit în timp ce încerca să-şi procure o armă pe un site de jocuri video, el a declarat ”în mod vag” că vrea să-l atace pe preşedintele francez şi pe ”musulmani, evrei, negri, homosexuali”, potrivit unor surse concordante.

El a fost reţinut la domicliu, la 28 iunie 2017, la Argenteuil (Val-d'Oise), în urma semnalării mai multor navigatori pe Internet pe platforma de semnalare de conţinuturi ilicite Pharos.

Trei cuţite de bucătărie au fost găsite în vehiculul său. Exploatarea computerului său a dezvăluit căutări pe Internet cu privire la potenţiale ţinte, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Tânărul era cunoscut justiţiei. În 2016, el a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare, şi supus eliberat sub probaţiune, cu privire la provocarea urii rasiale şi apologia terorismului, după ce a lăudat faptele lui Anders Behring Breivik, autorul atentutului de la 22 iulie 2011 în Norvegia, soldat cu 77 de morţi.

Acest plan al tânărului aminteşte de atentatul de la 14 iulie 2002, când Maxime Brunerie, un activist de extremă dreapta, în vârstă de 25 de ani, a încercat să-l împuşte pe preşedintele Jacques Chirac cu o puşcă lungă ascunsă într-un etui de chitară. Tirul a fost deviat de un spectator. Bărbatul a fost condamnat, în decembrie 2004, la zece ani de închisoare. El a fost eliberat în august 2009.

”Întreprinderea teroristă individuală” este un delict mai puţin frecvent, reglementat prin lege în 2014, cu scopul de a urmări în justiţie ”lupi solitari”, adică suspecţi care nu au complici şi nici legături cu vreo organizaţie.

Această prevedere a fost folosită în ancheta cu privire la atentatul de pe Champs-Elysées de la 20 aprilie 2017, când Karim Cheurfi, un condamnat, l-a ucis pe poliţistul Xavier Jugelé, înainte să fie ucis.

Un fost militar, Alain Feuillerat, în vârstă de 34 de ani, convertit la islam şi radicalizat, a fost inculpat de această infracţiune în mai 2017, după ce a fost reţinut la marginea bazei aeriene din Evreux, având asupra arme şi muniţie şi purtând o insignă a grupării Statul Islamic (SI). O procedură judiciară se află în curs.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.