Şefa Executivului de la Hong Kong Carrie Lam şi-a exprimat marţi speranţa ca absenţa violenţelor în marja marii manifestaţii în favoarea democraţiei de duminică să anunţe o ”întoarcere la calm” în fosta colonie britanică, refuzând însă să dea curs revendicărilor protestatarilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sute de mii de persoane au invadat cartiere din centrul Hong Kongului duminică, într-o nouă manifestaţie în masă care, spre deosebire de adunările din săptămânile precedente, nu a degenrat în confruntări între radicali şi forţe de ordine.

”Duminică, numeroşi locuitori ai Hong Kongului au participat la o manifestaţie în Victoia Park care a fost, în mod global, paşincă”, a declarat Lam într-o conferinţă de presă televizată.

”Sper din tot sufletul ca acest lucru să marcheze începutul întoarcerii la calm în societate şi un sfârşit al violenţelor”, a spus ea.

Această criză politică, cea mai gravă la Hong Kong de la retrocedarea în 1997, a apărut în iunie, în urma respingerii unui proiect de lege al Executivului local în favoarea Beijingului care viza autorizarea extrădărilor către China.

Manifestanţii au cinci revendicări fundamentale - între care abandonarea totală a proiectului legii extrădării, demisia lui Lam sau o anchetă cu privire la folosirea forţei de către poliţie, care a folosit mari cantitţi de gaze lacrimogene în ultimele săptămâni şi a tras adesea gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor.

Lam a anunţat că 174 de plângeri au fost depuse împotriva poliţiei de la începutul mişcării, la 9 iunie.

Ea a declarat că aceste plângeri vor face obiectul unei anchete ”aprofundate” a ”poliţiei poliţiilor”, al cărei şef este numit de către ea.

Aceste investigaţii interne ar urma să nu-i mulţumească pe manifestanţi, care cer deschiderea unei anchete independente.

Lam concentează furia manifestanţilor, care consideră că ea nu le-a făcut nicio concesie. Ea a anunţat  că Guvernul său va continua ”o misiune de informare” cu privire la mijloacele de soluţionare a acestei crize fără precedent.

Şefa Executivului a adoptat marţi un ton mai conciliant, refuzând însă să anunţe abandonarea oficială a proiectului de lege al extrădării. În prezent, acesta este în mod oficial suspendat, ceea ce nu este suficient pentru manifestanţi.

”Proiectul de lege este mort”, a reafirmat ea. ”Nu prevedem să-l resuscităm”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.