Google, divizie a grupului Alphabet, a închis un serviciu oferit operatorilor wireless la nivel global, care le permitea să evalueze calitatea semnalului, din cauza îngrijorării companiei că distribuirea datelor utilizatorilor sistemului Android ar putea atrage atenţia utilizatorilor şi autorităţilor de reglementare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Retragerea serviciului a dezamăgit operatorii wireless care utilizau datele în cadrul procesului decizional privind extinderea sau actualizarea acoperirii lor. Chiar dacă datele erau anonime, iar distribuirea lor era un fapt obişnuit, măsura Google arată cât de îngrijorată a devenit compania în privinţa atragerii atenţiei asupra sa, pe fondul concentrării tot mai mari pe confidenţialitatea datelor.

Serviciul Mobile Network Insights al Google, lansat în martie 2017, era practic o hartă care arăta operatorilor puterea semnalului şi viteza de conectate oferite în fiecare zonă.

Serviciul era oferit gratuit operatorilor şi vânzătorilor care îi ajută să administreze operaţiunile. Datele proveneau de la dispozitive cu sistemul de operare Android, instalat pe circa 75% din smartphone-uri la nivel mondial, fiind o resursă valoroasă pentru industrie.

Acest serviciu folosea doar date de la utilizatori care optaseră pentru distribuirea către Google a istoricului locaţiei lor şi a modului de utilizare. Datele erau agregate, ceea ce inseamnă că nu ofereau o legătură explicită între informaţii şi un anumit utilizator.

Google a închis serviciul în luna aprilie, din cauza îngrijorărilor legate de confidenţialitatea datelor, au declarat patru persoane apropiate situaţiei.

Un purtător de cuvânt al Google, Victoria Keough, a confirmat măsura dar a refuzat să comenteze. Google nu a motivat măsura, atunci când a informat operatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.