Guvernul spaniol a propus duminică să primească în portul Algesiras, în sudul extrem, nava ONG-ului spaniol Proactiva Open Arms, la bordul căreia se află 107 migranţi, în faţa refuzului ”de neconceput” al Italiei de a o primi în vreun port, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, "a ordonat astăzi (duminică) ca portul Algesiras să fie abilitat să primească nava «Open Arms»”, care se aflăîn prezent în dreptul Insulei Lampedusa, din cauza ”situaţiei de urgenţă” de la bord şi în faţa ”deciziei de neconceput a autorităţilor italiene de a închide toate porturile”, a anunţat Guvernul într-un comunicat.

Madridul a luat această decizie ”din cauza situaţiei de urgenţă de la bord, după două săptămâni de navigaţie” şi în contextul în care la bordul navei se află în continuare 105 adulţi şi doi copii, în condiţii ”de nesuportat”, a apreciat Open Arms.

”Porturile spaniole nu sunt nici cele mai apropiate şi nici cele mai sigure pentru Open Arms, dar, pentru moment, Spania este singura dispusă să o primească în cadrul unei soluţii europene”, a adăugat ONG-ul.

Ministerul spaniol de Externe a lansat, în paralel, un ultim apel ”către autorităţile italiene, să autorizeze debarcarea” migranţilor, garantând că aceştia vor fi repartizaţi între ţări europene, ”aşa cum s-a convenit”.

Ministrul italian de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), a permis fără tragere de inimă debarcarea a 27 de migranţi minori neînsoţişi. Însă el continuă să refuze debarcarea restului migranţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.