Peste 100 de parlamentari britanici îl îndeamnă, într-o scrisoare publicată duminică, pe premierul Boris Johnson să convoace imediat Paramentul, aflat în vacanţă, pentru a dezbate din nou Brexitul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vacanţa de vară a Parlamentului se încheie la 3 septembrie, însă aceşti parlamentari doresc ca Johnson să convoace Parlamentu pentru ca acesta să lucreze permanent până la 31 octombrie, data la care Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Eurpeană (UE).

Semnatarii scrisorii sunt adversarii Brexitului, pe care vor să-l blocheze.

”Ţara noastră se află pe marginea unei crize economice în timp ce ne îndreaptăm către un Brexit fără acord”, scriu ei. ”Ne aflăm în faţa unei urgenţe naţionale, iar Parlamentul trebuie să fie convocat imediat”.

Boris Johnson este hotărât ca Regatul unit să părăsească efectiv Ue la 31 octombrie, indiferent dacă va reuşi sau nu să renegocieze acordul încheiat între fostul premier Theresa May şi Bruxelles.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, principala formaţiune a opoziţiei, vrea să organizeze un vot de cenzură a conservatorului Boris Johnson după întoarcerea Parlamentului din vacanţă.

Corbyn speră, dacă reuşeşte să-l doboare de la putere pe Johnson, să devină şeful unui Guvern interimar, iar apoi să încerce să obţină o nouă amânare a datei plecării din UE, pentru a evita un Brxit fără acord (”no deal”), iar apoi să convoace alegeri anticipate.

Guvernul lui Johnson dispune doar de o majoritate de un vot în Parlament.

”Ceea ce ne trebuie este un Guvern care să fie pregătit să negocieze cu UE pentru ca să nu avem o ieşire catastrofală la 31” octombrie, iar Guvernul pe care-l conduce Johnson ”nu vrea în mod clar să facă acest lucru”, a declarat Corbyn sâmbătă.

Însă un sondaj YouGov arată că britaicii nu sunt majoritatea în favoarea planului lui Corbyn.

Potrivit acestei anchete de opinie realizate joi şi vineri pe un eşantion reprezentativ de 1.968 de britanici, 48% ar prefera ca mai degrabă Rregatul Unit să părăsească UE fără acord, decât să-l vadă pe Corbyn devenind premier.

Alţi 35% ar prefera, din contră, ca Jeremy Corbyn să devină şeful Guvernului şi să organizeze un nou referendum pe tema apartenenţei regatului la Uniune, iar 17% nu se pronunţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.