Tensiunea a scăzut cu un nivel sâmbătă la Aden, în sudul Yemenului, odată cu începerea retragerii separatiştilor din poziţii cucerite de la Guvernul yemenit, sub presiunea Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite (EAU), atente să-şi refacă alianţa împotriva rebelilor huthi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sediile Guvernului, al Consiliului Suprem al Justiţiei şi Băncii centrale, dar şi spitalul din Aden au fost evacuate de către separatişti, a anunţat pe Twitter ministrul Informaţiilor din Guvernul recunoscut internaţional, Mouammar al-Iryani.

Pregătiri erau în curs în vederea unei retrageri a separatiştilor din sediul Ministerului de Interne şi rafinăriei din Aden, a adăugat Iryani.

Alianţa, în Yemen, între Arabia Saudită şi EAU a fost pusă la încercare de confruntări armate, săptămâna trecută, între două forţe armate la Aden - una susţinută de Riad, iar cealaltă de Abu Dhabi.

Forţele separatiste din cadrul Consiliului de Tranziţie din Sud (STC), numite ”Cordonul de securitate”, sunt înarmate şi încadrate de EAU. Ele au preluat controlul asupra trupelor loiale preşedintelui yemenit Abd Rabbo Mansour Hadi, susţinut de Arabia Saudită.

Confruntările armate s-au soldat cu 40 de morţi şi 260 de răniţi în patru zile şi cu o derută a forţelor lui Hadi, al cărui Guvern a denunţat o ”lovitură de stat”.

Analişti au văzut în această luptă fratricidă dovada faliilor din coaliţie şi a divergenţelor între principalii ei membri.

În Yemen, Arabia Saudită, pare să aibă grijă să se apere de rebelii huthi, susţinţi de Iran, însă EAU par înainte de toate că vor să-şi lărgească influenţa la Golful Aden şi docolo de acesta, în zona Strâmtorii strategice Bab-el-Mandeb.

Însă cei doi parteneri au participat la o reuniune la vârf, luni, între regele Salman şi cel mai puternic om de la Abu Dhabi, prinţul moştenitor al Abu Dhabi, şeicul Mohammed bin Zayed.

Această întâlnire a fost urmată de îndemnuri la calm şi dialog, iar cele două părţi au amintit că obiectivul principal în Yemen este contracararea Iranului, care se exercită, în opinia lor, prin huthi. Aceşti rebeli deţin controlul asupra capitalei Sanaa din 2014 şi şi-au extins influenţa în zone largi, în nord.

”UNIREA FORŢELOR”

În comunicatul de sâmbătă, în care anunţă începerea retragerii separatiştilor, coaliţia a amintit acelaşi obiectiv, îndemnând la ”unirea forţelor pentru a face să eşueze planul distrugător al Iranului în Yemen” şi a ”nu da ocazia organizaţiilor teroriste (Al-Qaida şi Statul Islamic) să atace statul yemenit”.

Acest anunţ intervine, în plus, în urma sosirii la Aden, joi, a unei delegaţii militare comune a Arabiei Saudite şi EAU, cu scopul de a încerca să dezamorseze situaţia extrem de tensionată în acest mare oraş portuar din sudul Yemenului, sediul provizoriu al Guvernului.

La Aden, jurnalişti AFP au putut să vadă sâmbătă vehicule militare saudite şi EAU apărând sediul Guvernului, al Consiliului Suprem al Justiţiei şi Băncii centrale, şi să constate că forţele STC continuau să deţină poziţii în apropiere.

Palatul prezidenţial a trecut, de asemenea, sub apărarea forţelor saudite, potrivit acestor jurnalişti.

În comunicatul său, coaliţia militară condusă de Riad evocă începutul unei retrageri a separatiştilor, sub supervizarea sa, din ”poziţii ocupate în aceste ultime zile” la Aden.

Numeroase alte clădiri din Aden, mai ales poziţii militare, rămân sub controlul separatiştilor.

În ianuarie 2018, confruntări armate sângeroase au opus forţe separatiste şi unităţi care-l susţin pe Hadi. Ele au încetat în urma unei intervenţii concertate a Arabiei Saudite şi EAU.

Yemenul de Sud era un stat independent, până la reunificare, în 1990. În Sud există deja un resentiment puternic faţă de yemeniţii originari din Nord, acuzaţi că au impus reunificarea ţării cu forţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.