Armata israeliană a anunţat că a interceptat o rachetă trasă de palestinieni din Fâşia gaza în sudul statului evreu, un prim atac de act fel de mai bine de o lună, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, armata susţine că proiectilul a fost interceptat vineri seara de către sistemul de apărare antirachetă ”Domul de fier”, după ce sirenele au răsunat la Sderot, un oraş în sudul Israelului, şi în împrejurimi.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că este vorba despre un prim tir de la 12 iulie.

Ministerul palestinian al Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat anterior, într-un comunicat, că 32 de palestinieni au fost răniţi în manifestaţii săptămânale - în tiruri israelieni cu gloanţe reale - de-a lungul barierei israeliene de securitate care despart enclava palestiniană de Israel.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a declarat pentru AFP că aproximativ 5.600 de persoane au manifestat de-a lungul barierei de securitate, iar unele au aruncat cu grenade şi dispozitive explozive către militari, încercând să atingă bariera de securitate.

Ea a precizat că trupe au răspuns cu ”mijloace de dispersare antirevoltă” şi că nu este la curent cu folosirea unor gloanţe reale.

Din 2018, Fâşia Gaza este teatrul, de-a lungul barierei israeliene de securitate, al unor proteste săptămânale, însoţite în general de violenţe, la care se cere ridicarea blocadei stricte israeliene impuse de peste zece ani enclavei

De atunci, cel puţin 302 palestinieni au fost omorâţi în tiruri israeliene - marea majoritate în înfruntări la aceste manifestaţii. Alţii au fost ucişi în atacuri israeliene, ca represalii faţă de aceste acţiuni considerate ostile.

Şapte israelieni au  fost de asemenea ucişi în cadrul acestor violenţe.

Manifestaţiile au fost mai puţin importante în ultimele luni, după încheierea unui armistiţiu între Israel şi Hamas, sub egida Egiptului şi ONU.

Mişcarea palestiniană Hamas şi Israelul au purtat trei războaie din 2008.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.