Groenlanda a respins vineri ideea că ar fi de vânzare, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora preşedintele american Donald Trump ar fi discutat în privat cu consilieri ideea de a cumpăra cea mai mare insulă din lume, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suntem deschişi la afaceri, dar nu suntem de vânzare”, a declarat pentru Reuters ministrul de Externe al Groenlandei Ane Lone Bagger.

Trump urmează să efectueze o vizită la Copenhaga în septembrie şi să discute despre Arctica cu premierii Danemarcei şi Groenlandei - un teritoriu autonom danez.

Ziarul Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit aceste discuţii despre cumpărarea Groenlandei.

Două surse au declarat pentru Reuters că unii consilieri au luat această idee ca pe o glumă, iar alţii, la Casa Albă, mai în serios.

Însă politicienii danezi denunţă această idee.

”Trebuie să fie o glumă de Ziua Păcălelii. Complet în afara sezonului”, comentează pe Twitter fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen.

”Dacă se gândeşte la asta, atunci asta e dovada finală a faptului că a înnebunit”, a apreciat, la postul DR, un purtător de cuvânt al partidului Popular Danez, Soren Espersen.

”Gândul că Danemarca ar vinde Statelor Unite 50.000 de cetăţeni este complet ridicol”, a adăugat el.

Groenlanda, o regiune daneză autonomă, situată între oceanele Atlantic de Nord şi Arctic, este dependentă economic de Danemarca. Ea se autoguvernează, iar Copenhaga îi asigură apărarea şi politica externă.

”Sunt sigură că o majoritate a groenlandezilor crede că este mai bine să avem o relaţie pe termen lung cu Danemarca decât cu Statele Unite”, declară pentru Reuters o parlamentară daneză din Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), a doua formaţiune din Groenlanda. ”Primul lucru care-mi vine în minte este «nu, mulţumesc»”, adaugă ea.

Premierul Mette Frederiksen şi ministrul de Externe Jeppe Kofod nu au comentat imediat, şi nici Ambasada Statelor Unite la Copenhaga.

”O, Doamne. Ca unul care iubeşte Groenlanda (...) şi poporul, asta e o catastrofă completă şi totală”, exclamă pe Twitter fostul ambasador american în Danemarca Rufus Gifford.

Groenlanda se află în centrul atenţiei marilor puteri - China, Rusia şi Statele Unite - din cauza localizării  strategice şi resurselor sale minerale.

Rusia se comportăagresiv la Arctica, iar acţiunile Chinei trebuie observate cu atenţie, sublinia în mai secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Statele Unite deţine baza aeriană Thule, în nordul Groenlandei, în baza unui acord danezo-american în domeniul apărării din 1951.

Nimic nu pare să arate că o cumpărare a Groenlandei s-ar afla pe agenda negocierilor între Trump şi danezi.

Un parlamentar din cadrul Partidului Social Liberal Danez, Martin Lidegaard, un fost ministru de Externe, a catalogat ideea drept o ”propunere grotescă”, fără bază în realitate.

”Vorbim despre oameni în carne şi oase şi nu poţi să vinzi Groenlanda ca o fostă putere colonială”, a declarat el pentru Reuters.

”Dar ceea ce putem lua în serios este faptul că interesele şi mizele americane în Arctica cresc în mod semnificativ şi că ei vor o influenţă mai mare”, a adăugat el.

În 1917, Danemarca a vândut Indiile Daneze de Vest cu 25 de milioane de dolari Statelor Unite, care le-a redenumit Insulele Virgine americane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.