Liderul opoziţiei laburiste britanice Jeremy Corbyn spune că vrea să contracareze un Brexit fără acord (”no deal”) prin doborârea Guvermului lui Boris Johnson şi că vrea ca apoi să convoace alegeri generale, în calitate de şef temporar al Executivului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a face acest lucru, liderul Partidului Laburist vrea să obţină o nouă amânare a Brexitului, stabilit în prezent al 31 octombrie, precizează el într-o scrisoare adresată miercuri principalilor lideri ai partidelor de opoziţie în Parlament şi unor deputaţi conservatori rebeli, care se opun unui Brexit dur.

”Acest Guvern nu are un mandat în vederea unei ieşiri fără acord, iar referendumul din 2016 nu a dat un mandat în vederea unei ieşiri fără acord”, scrie Corbyn.

”De aceea, intenţionez să depun o moţiune de cenzură cât mai curând posibil, atunci când vom fi siguri că vom câştiga”, continuă el.

Jeremy Corbyn ar vrea, atunci, să obţină încrederea Parlamentului ca şef al unui ”Guvern temporar, strict limitat în timp, cu obiectivul de a convoca alegeri generale”, după ce ar fi obţinut o prelungire a aplicării Articolului 50 al Tratatului UE care reglementează ieşirea din Uniune.

Partidul Laburist ar urma să facă o campanie în vederea organizării unui nou referendum pe tema apartenenţei la UE, care ar menţiona posibilitatea ca Regatul Unit să rămână membră a Uniunii, potrivit liderului laburist.

Parlamentul britanic îşi reia activitatea  la 3 septembrie, după vacanţa de vară. Un premier poate convoca alegeri legislative, cu susţinerea a cel puţin douătreimi dintre deputaţi.

Jeremy Corbyn afirmă că poate spera să discute despre acest plan cu celelalte partide de opoziţie. ”Prioritatea noastră ar trebui să fie să colaborăm în Parlament, pentru a împiedica o ieşire fără acord, profund păguboasă, care să fie impusă ţării”, insistă el.

Boris Johnson, care i-a succedat Theresei May la 24 iulie, a dat asigurări că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent dacă va fi reuţit sau nu să renegocieze acordul încheiat de fostul premier cu Bruxellesul.

”Există o alegere clară: fie Jeremy Corbyn, ca premier, va trece dincolo de referendum şi va distruge economia, fie Boris Johnson, ca premier, va respecta referendumul şi va face mai mulţi bani pentru HNS şi va desfăşura mai mulţi poliţişti pe străzile noastre”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Downing Street.

Ian Blackford, de la partidul naţionalist scoţian SNP, şi-a exprimat susţinerea faţă de o moţiune de cenzură, iar Liz Saville Roberts, de la partidul galez Plaid Cymru, s-a declarat deschisă unui guvern de uniune, însă a apreciat că prioritatea ar trebui să fie oprirea Brexitului.

Jo Swinson, şefa Partidului Liberal-Democrat, a primit cu răceală propunerea lui Corbyn, apreciind că el ”nu este persoana care să poată construi o majoritate, fie şi temporară, în Camera Comunelor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.