Oameni de ştiinţă ruşi sunt alarmaţi de recomandări guvernamentale noi care introduc restricţii importante în contactele lor cu colegi străini, alimentând temeri cu privire la o revenirea la situaţia din epoca sovietică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un decret transmis instituţiilor ruse de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării se arată că atât orice reuniune cu oameni de ştiinţă străini la care iau parte mai mult de trei persoane, cât şi întâlniri în afara programului de lucru ar trebui să fie aprobate de conducere şi să facă obiectul unui raport.

În text sunt recomandate, de asemenea, perioade de verificare mai îndelungate ale străinilor care doresc să pătrundă în institute ruse şi impunerea unor restricţii vizând aparatele lor electronice - inclusiv ceasurile -, care vor putea fi folosite în interiorul sediilor doar ”în cazurile prevăzute în tratatele internaţionale”.

Aleksandr Fradkov, un profesor de fizică la conducerea unui laborator, la Sankt Petersburg, a denunţat marţi, într-o scrisoare deschisă, măsuri ”absurde şi irealiste”.

”Ce se va întâmpla dacă vom organiza o conferinţă internaţională cu mulţi străini? Confiscăm telefoanele şi ceasurile tuturor?”, denunţă el.

Potrivit lui Aleksandr Fradkov, măsurile promovate ”nu vor îmbunătăţi securitatea ţării noastre, ci îi vor creşte izolarea”.

Ministerul Educaţiei şi Cecetării nu a făcut vreun comentariu cu privire la decretul său, care a fost primit de institutul lui Aleksandr Fradkov în iulie.

”Orice ştiinţă este construită pe comunicare şi schimb de informaţii”, a declarat pentru AFP cercetătorul.

”Dacă respecţi decretul, atunci chiar şi dacă bei o cafea cu un coleg străin înseamnă să scrii un raport după aceea”. ”Este vorba despre o întoarcere în epoca sovietică”, în care oamenii de ştiinţă nu puteau să discute cu colegii lor străini decât dacă erau însoţiţi de un terţ, a adăugat Fradkov.

El apreciază că ”nu este în măsură să lucreze în baza noilor reguli” şi îşi exprimă spreanţa ca ”oamenii de ştiinţă să se unească împotriva lor”.

Comunitatea ştiinţifică rusă este îngrijorată de ani de zile de influenţa tot mai mare a puternicelor servicii de securitate asupra activităţii sale.

Mai mulţi cercetători au fost condamnaţi de ”înaltă trădare” sau ”spionaj” în dosare controversate.

Un cercetător de la un institut rus de fizică a declarat sub protecţia anonimatului că noile recomandări sunt deja pe cale să fie aplicate şi fac ”vizitele în străinătate mai complicate”, conducând la ratarea unor reuniuni cruciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.