Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a înregistrat în primul semestru un profit net de 975,9 milioane lei, mai mare cu aproape 25% faţă de cel din prima parte a anului trecut, arată raportul transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cifra de afaceri a urcat cu 16,2%, la 2,87 miliarde lei, de la 2,47 miliarde lei în primele şase luni din 2018, ca urmare a creşterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producţia internă cât şi cumpărate pentru revânzare (+20,83%).

În prima jumătate a anului 2019 Romgaz a produs un volum de 2,7 miliarde metri cubi gaze naturale, cu 59,5 milioane mc (2,3%) mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut.

”Producţia de gaze naturale a evoluat în parametrii anticipaţi la întocmirea programului pentru anul 2019, nivelul realizat fiind de 100,33% comparativ cu cel planificat”, arată raportul.

Consumul de gaze naturale la nivel naţional în primele şase luni ale anului 2019 se estimează că a înregistrat o scădere de aproximativ 3%, în timp ce livrările Romgaz s-au păstrat la nivelul anului anterior, având o variaţie subunitară. Ca urmare, cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze din România este de 46,3%, cu un procent mai mare decât cota deţinută în perioada anterioară (45,3%).

Producţia de energie electrică a Romgaz a fost de 171,66 TWh, fiind mai mică cu 63% decât cea realizată în perioada similară a anului 2018 (466,22TWh). Cu această producţie Romgaz deţine o cotă de piaţă de 0,64%.

”Scăderea cantităţii de energie electrică produsă este în strânsă legătură cu lucrările de investiţii derulate în cadrul CTE Iernut, lucrări care implică restricţionarea funcţionării grupurilor energetice ale părţii vechi a centralei termoelectrice. Astfel, în trimestrul 2 2019 nu s-a produs energie electrică deoarece s-au executat lucrări în staţia electrică exterioară; s-au executat lucrări la circuitele primare de apă de răcire, lucrări care sunt comune cu centrala existentă; s-au executat lucrări pe circuitul de răcire existent al centralei (baraj hidrotehnic, pompe de apăde răcire, turnuri de racire, camere de amestec etc.), care va fi utilizat şi în cadrul investiţiei noi, care se puteau executa doar în perioade de nefuncţionarea centralei”, se precizează în raport.

Compania are o capitalizare de 12,68 miliarde lei şi 6.200 de angajaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.