Donald Trump ameninţă să părăsească Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), pe care o critică în mod deschis, deoarece, apreciază el, ar acorda un tratament favorabil Chinei, în detrimentul Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi vom pleca dacă va trebui”, a declarat preşedintele american în faţa angajaţilor unei fabrici chimice aparţinând societăţii Shell, în Pennsylvania.

”Ştim că ne zăpăcesc de ani şi asta nu se va mai întâmpla niciodată”, a tunat miliardarul republican.

Acesta nu este prima oară când preşedintele american ameninţă să părăsească organizaţia internaţională, pe care o cataloga, în campania sa electorală, drept ”caducă”.

Vara trecută, Trump aprecia că OMC trata ”foarte rău” Statele Unite de ani de zile. El dădea asigurări că, dacă organizaţia ”nu se reformează”, Washingtonul ar putea ”să se retragă din ea”.

La sfârşitul lui iulie, el a cerut de asemenea reforme din partea OMC, pentru ca organizaţia să nu mai acorde un tratament favorabil unor ţări pe cale de dezvoltare.

Administraţia Trump reproşează de mult timp OMC şi unor dintre membrii acesteia ca China faptul că abuzează de acest statut de ţări în curs de dezvoltare, ce permite, între altele, amânarea aplicării anumitor acorduri sau protejarea anumitor sectoare, fără să se expună furiei membrilor organizaţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.