Kremlinul, care se confruntă de mai multe luni cu cea mai puternică mişcare de contestare a puterii din Rusia din ultimii ani, a respins marţi existenaţa vreunei ”crize politice” şi a apărat fermitatea poliţiei, acuzată de violenţe vizând manifestanţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În fiecare weekend, de la mijlocul lui iulie, mii de persoane se mobilizează la apelul opoziţiei faţă de Moscova, pentru a denunţa excluderea candidaţilor independenţi în alegerile locale de la 8 septembrie.

Anumite manifestaţii, neautorizate, s-au soldat cu sute de arestări. Majoritatea reprezentanţilor opoziţiei, inclusiv Aleksei Navalnîi, a fost condamnată la detenţii scurte, iar o anchetă cu privire la ”tulburări în masă” a fost urgentată, deschizând calea unor pedepse de ani de zile de privare de libertate.

Reacţionând pentru prima oară faţă de această mişcare fără precedent de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin în 2012, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că ”nu este de acord cu cei care cataloghează ceea ce se întâmplă drept «criză politică»”.

”Proteste au avt loc în multe ţări din lume, în mai multe capitale europene”, a subliniat el. ”Dar nu putem asocia asta cu vreo criză”.

FERMITATE ”JUSTIFICATĂ”

Dmitri Peskov a îndemnat să se facă distincţie între ”acţiunile (de protest) autorizate” şi cele care ar putea să fie calificare drept ”tentative de organizare şi antrenare a oamenilor în tulburări publice”.

”Ştiţi că cele două fenomene au avut loc” recent în capitala rusă, a amintit Peskov. ”Noi considerăm întru totul inacceptabil recursul excesiv la forţă al poliţiei, dar noi considerăm într totul justificată fermitatea forţelor de ordine vizând să pună capăt tulburărilor publice”.

Cea mai recentă şi mai importantă dintre manifestaţiile organizate cu scopul de a cere alegeri libere a reunit sâmbătă, la Moscova, până la 60.000 de persoane. Iar peste 250 de persoane au fost arestate la sfârşitul manifestaţiei.

Imagini în care apare o tânără lovită violent în stomac de către un poliţist, aparent fără motiv, în timpul acestei manifestaţii, au provocat în aşa măsură indignarea, încât Ministerul de Interne a anunţat că adeschis o anchetă.

În instanţa care urma să o judece marţi de încălcarea reglementărilor ce încadrează manifestaţiile, avocatul ei a declarat că femeia a suferit o comoţie cerebrală şi a respins acuzaţiile formulate împotriva sa.

Kremlinul acordă atenţie ”tuturor materialelor în care se văd evident acţiuni ce fac obiectul unei anchete”, ca în cele în care se constată ”nesupunerea şi agresarea forţelor de ordine”, a dat asigurări Peskov. ”Dar numai tribunalul are dreptul să judece”, a adăugat el.

Mişcarea de contestare a început la Moscova după respingerea, sub un pretext îndoielnic, a dosarelor a aproximativ 60 de candidaţi independenţi în alegerile locale de la 8 septembrie, care se anunţă dificile pentru candidaţii ce susţin puterea, într-un context de nemulţumire socială.

Între contestatarii arestaţi şi condamnaţi la pedepse de până la 30 de zile de detenţie se află, în afară de opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi, mai mulţi candidaţi ai opoziţiei care nu au primit autorizaţia să intre în alegeri în capitala rusă.

”Fiecare candidat a cărui candidatură a fost respinsă are dreptul să facă apel în justiţie”, a reacţionat marţi Peskov. ”Nu putem şi nu trebuie să ne lăsăm ghidaţi de emoţii”, a insistat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.