Fostul preşedinte kîrgîz Almazbek Atambaiev, acuzat de corupţie şi plasat în detenţie săptămâna trecută, în urma unei arestări sângeroase în forţă, pregătea o lovitură de stat, a declarat marţi şeful serviciilor de securitate din această ţară din Asia Centrală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Intenţia sa era să pregătească o lovitură de stat. O spun în mod oficial”, a declarat Orozbek Opumbaiev, şeful Serviciul Naţional de Securitate al Kîrgîzstanului (GKNB), într-o conferinţă de presă la Bişkek.

Almazbek Atambaiev, şef al statului din 2011 în 2017, a fost plasat în detenţie vineri, până la 26 august, după două asalturi ale forţelor speciale marcate de violeţe.

Arestarea sa - la care au fost mobilizaţi 2.000 de poliţişti, inclusiv ministrul de Interne în persoană - s-a soldat cu moartea unui membru al forţelor speciale şi aproximativ 100 de răniţi.

Acuzat iniţial de corupţie, Almazbek Atambaiev a denunţat aceste acuzaţii drept ”absurde” şi a apreciat că este victima unui conflict personal cu succesorul şi rivalul său, preşedintele Sooronbai Jeenbekov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.