Autorul atacului armat într-o moschee de la periferia Oslo, cu vânătăi la ochi şi faţa tumefiată, dar zâmbind, suspectat de asemenea de uciderea surorii sale vitrege de origine chineză, a fost plasat în detenţie provizorie şi urmează să răspundă de ”act terorist” şi ”omor”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Philip Manshaus, în vârdtă de 21 de ani, căruia poşiţia i-a atribuit ”vederi de extremă dreapta” şi ”poziţii xenofobe”, respinge acuzaţiile formulate împotriva sa şi a cerut să fie eliberat.

Cu faţa, gâtul şi mâinile pline de hamatoame şi zgârieturi cauzate, se pare, în timp ce membri ai moscheei l-au imobilizat, el a apărut prima oară în public luni, când a compărut într-un tribunal a Oslo.

Purtând haine închise la culoare şi părul tuns scurt, el a intrat în tribunal zâmbind în faţa camerelor de luat imagini.

La finalul audierii cu uşile închise, judecătorul a dispus să fie plasat în detenţie provizorie pe o perioadă de patru săptămâni, primele două la izolare totală.

Potrivit avocatei sale Unni Fries, Manshaus a cerut să fie eliberat. ”El respinge acuzaţiile şi îşii exercită dreptul de a nu se explica”, a declarat ea pentruu presă.

El nu a fost inculpat încă în mod oficial, însă poliţia a extins încadrarea, în acest stadiu al procedurii, pentru a incude acuzaţia de ”act terorist”, pe lângă ”omucidere”.

SEMNALAT ÎN TRECUT

Înarmat cu două arme, Manshaus a deschis focul sâmbătă după-amiaza în centrulislamic Al-Noor, la Baerum, o periferie rezidenţială a Oslo. Doar trei credincioşi se aflau în moschee la acel moment.

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, prezentat presei ca un fost ofiţer din armata pakistaneză, s-a aruncat asupra lui pentru a-l imobiliza şi a fost rănit uşor la o mână.

Poliţia a anunţatt luni că dispune de o înregistrare video a faptelor, filmată cu o cameră "GoPro" fixată peo cască pe care o purta atacatorul.

Manshaus este suspectat, de asemenea, că şi-a ucis sora vitregă, în vârstă de 17 ani, al cărei  corpa fost găsit la câteva ore după atac, la domiciliul pe care-l împărţeau.

Victima, identificată drept ohanne Zhangjia Ihle-Hansen, era de origine chineză şi a fost adoptată de actuala parteneră a tatălui atacatorului.

Serviciile norvegiene de informaţii interne (PST) au anunţat luni că tânărul le-a fost semnalat ”în urmă cu aproape un an”, însă fără să dea curs semnalării.

”Semnalarea era mai degrabă vagă şi nu mergea în sensul unui plan terorist iminent”, a declarat într-o conferinţă de presă directorul PST Hans Sverre Sjøvold.

PST, care afirmă că aprimit numeroase semnalări asemănătoare, nu a modificat nivelul ameninţării în Norvegia, considerat în continuare puţin ridicat.

”RĂZBOIUL RASELOR”

Cu puţin înainte de atacul la moschee, un bărbat care folosea numele Philip Manshaus a postat pe forumul EndChan un mesaj prin care îşi îndemna cititorii să mute ”războiul raselor” de pe Internet în viaţa reală ("irl").

Autorul mesajului se declara ales de ”sfântul tarrant” - o trimitere aparentă la Brenton Tarrant, autorul atacului la două moschei, soldat cu 51 de morţi, în martie, la Christchurch, în Noua Zeelandă.

Mesajul se încheia cu ”Valhalla aşteaptă”, o trimitere la locul în care, în mitologia nordică, se odihnesc războinii defuncţi valoroşi.

Acest episod survine într-un context de multiplicare a atacurilor comise de către adepţi ai supremaţiei albilor, şi anume la Christchurch, în Noua Zeelandă şi la El Paso, în Statele Unite, la 3 august.

El a semănat frica în rândul minorităţii musulmane norvegiene, care sărbătoreşte Eid al-Adha şi a antrenat o consolidare a măsrilor de securitate cu privire la sărbătoarea religioasă.

Cunoscuţi şi vecini prezintă în presă un tânăr jovial, normal şi inteligent, al cărui comportament s-ar fi schimbat anul trecut.

Potrivit radioteleviziunii publice NRK, Manshaus ar fi devenit obsedat de religia creştină şi ar fi adoptat puncte de vedere tot mai extremiste.

Declarându-se în război împotriva unei ”invazii musulmane”, extremistul norvegian de dreapta Anders Behring Breivik a ucis, la 22 iulie 2011, 77 de persoane detonând o bombă în apropierea sediului Guvernului, la Oslo, iar apoi deschizând focul asupra participanţilor la o tabără de vară a Tineretului Laburist pe Insula Utøya.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.