Agenţia de reglementare a pieţei de media din Rusia, Roskomnadzor, a cerut Google să îi împiedice pe utilizatorii YouTube să mai publice informaţii despre protestele politice neautorizate, iar în caz contrar guvernul va lua măsuri împotriva companiei americane, transmite MarketWatch.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Roskomnadzor a făcut această cerere după săptămâni de demonstraţii legate de alegerile pentru consiliul municipal al Moscovei.

Zeci de mii de demonstranţi au participat al al patrulea weekend de proteste, provocate de excluderea unor candidaţi independenţi şi din opoziţie de la alegerile locale. Peste 200 de oameni au fost arestaţi sâmbătă, după ce unii participanţi la demonstraţii au mutat protestul din locul autorizat în centrul capitalei Rusiei.

Spre deosebire de demonstraţiile din cele două săptămâni anterioare, când poliţia a arestat câte 1.000 de oameni, organizatorii au avut autorizaţie la evenimentul de sâmbătă.

Roskomnadzor a scris Google în legătură cu ”structuri” nespecificate care şi-au folosit conturile de pe YouTube pentru a trimite notificări despre adunări neînregistrate, inclusiv despre unele menite să afecteze alegerile regionale şi federale.

YouTube este o filială a Google. Dacă Google nu va rezolva acestă problemă, Rusia va avea dreptul să reacţioneze, potrivit unui comunicat al agenţiei.

”În eventualitatea în care Google nu va lua măsuri reactive, Federaţia Rusă va considera acest lucru o intervenţie în afacerile suverane ale statului, ostilă şi care afectează alegerile democratice din Rusia şi îşi va rezerva dreptul la o reacţie adecvată”, a subliniat Roskomnadzor în scrisoare.

Demonstraţia de sâmbătă, de la Moscova, a atras  un număr de aproximativ 50.000 de persoane, cel mai mare din ultimii ani. Proteste mai mici au avut loc în mai multe alte oraşe.

Rusia a adoptat în ultimii ani o serie de măsuri pentru a creşte controlul asupra internetului. O lege adoptată în acest an cere ca traficul pe internet să aibă loc prin servere ruseşti, măsură despre care criticii afirmă că ar putea conduce la un fire wall similar cu un sistem din China, care blochează conţinutul politic şi împiedică utilizatorii chineză să folosească site-uri precum Facebook, Twitter şi Google.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.