Poliţia norvegiană tratează atacul armat de sâmbătă, într-o moschee, la periferia Oslo, ca pe o ”tentativă de act terorism”, al cărei autor care are ”vederi de extremă dreapta” este suspectat de asemenea că şi-a ucis sora vitregă în vârstă de 17 ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest episod, aparent islamist, care a avut loc după o serie de atacuri comise de adepţi ai supremaţiei albilor în întreaga lume, a semănat frică în rândul musulmanilor duminică, în prima zi de Eid al-Adha.

”Cartografia pe care am întocmit-o arată că autorul atacului avea vederi de extremă dreapta”, a anunţat un reprezentant al Poliţiei din Oslo, Rune Skjold, referindu-se la suspect, un norvegian în vârstă de aproximativ 20 de ani.

”El avea poziţii xenofobe, voia să semene teroarea”, a adăugat el, într-o conferinţă de presă.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a deschis focul, sâmbătă după-amiaza, la Centrul islamic Al-Noor de la Baerum, o zonă de periferie rezidenţială la Oslo, rănind uşor o persoană.

Câteva ore mai târziu, poliţia a descoperit, la domiciliul său, cadavrul unei tinere, identificate duminică drept sora vitregă - fiica mamei sale vitrege - a suspectului.

Audiat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică de către anchetatori, tânărul a refuzat să se explice.

Contactată de AFP, avocata sa, Unni Fries, a declarat doar că are ”nevoie de mult mai mult timp pentru a plonja în dosar şi a vorbi despre clientul” său.

”Noi am conchis că avem de-a face cu o tentativă de act terorist”, a anunţat Rune Skjold, rezumând stadiul anchetei.

După ce a tras în interiorul moscheei, în care erau prezenţi trei credincioşi, suspectul a fost imobilizat de către un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani şi predat poliţiştilor, care au găsit la faţa locului două arme de foc de un tip neprecizat.

Un mesaj pe care suspectul l-ar fi postat pe un forum online cu puţin înainte să treacă la fapte evocă un ”război al raselor” şi aduce un omagiu autorului atacului armat la două moschei, soldat cu 51 de morţi, în martie, în Noua Zeelandă.

Autenticitatea mesajului şi identitatea autorului acestuia nu pot fi stabilite cu certitudine în acest stadiu.

CONSOLIDAREA SECURITĂŢII CU OCAZIA EID

Acest atac se înscrie într-un context de recrudescenţă a atacurilor comise de către adepţi ai supremaţiei albilor, şi anume la Christchurch, în noua Zeelandă şi la El Paso în Statele Unite.

Autorul atacului armat de la Christchurch a scris un manifest plin de ură, în care afirma că este influenţat de ideologii de extremă dreapta, inclusiv de către criminalul neonazist norvegian Anders Behring Breivik.

Reproşându-le victimelor sale că promovau multiculturalismul, Breivik a ucis 77 de oameni, la 22 iulie 2011, detonând o bombă în apropierea sediului Guvernului, la Oslo, iar apoi deschizând focul asupra participanţilor la o tabără de vară a Tineretului Laburist pe Insula Utøya.

Acest nou episod a provocat frică în rândul minorităţii musulmane din Norvegia, care a început duminică să sărbătorească Eid al-Adha.

”Atacul terorist de la Baerum este rezultatul unei uri de durată faţă de musulmani, care s-a putut răspândi în Norvegia fără ca autorităţile norvegiene să ia această evoluţie în serios”, a denunţat Consiliul Islamic din Norvegia, organizaţia-umbrelă care-i reprezintă pe musulmani.

Poliţia din Oslo a consolidat măsurile de securitate a sărbătorii, decretând ca patrulele să iasă înarmate, ceea ce nu se întâmplă de obicei.

”Mulţi nu au venit la rugăciune pentru că le este frică”, a declarat pentru AFP Basm Guzlan, un credincios în vârstă de 54 de ani. ”Eu nu mă voi lăsa niciodată speriat, însă trebuie să recunosc că sunt îngrijorat, nu înfricoşat, ci îngrijorat (...) că un terorist ar putea face rău”, a spus el.

Premierul norvegian Erna Solberg a denunţat ”un atac contra Norvegiei”.

”Ţinem să ne arătăm susţinerea faţă de norvegienii musulmani, să-i asigurăm că se pot simţi în securitate în ţara noastră (...) şi că au dreptul să-şi practice religia fără frică”, a declarat ea la ieşirea dintr-o moschee din Oslo, în care a asistat, împreună cu mai mulţi miniştri, la sărbătoarea Eid.

Solberg, o conservatoare, conduce din 2013 o coaliţie din care face parte Partidul Progresului, o formaţiune populistă în cadrul căreia unii membri sunt acuzaţi de declaraţii xenofobe.

Potrivit unor estimări oficiale, Norvegia număra în 2016 aproximativ 200.000 de musulmani, reprezentând aproape 4% din populaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.