Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, că, în urmă cu un an, Guvernul PSD şi-a atacat proprii cetăţeni şi a subliniat că „evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate, trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este 10 august. Acum un an de zile s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. românii au venit să demonstreze paşnic. După aceea, am intrat în una din marile tragedii postdecembriste. Guvernul pesedist şi-a atacat proprii cetăţeni cu bâte, cu gaze lacrimogene. români care au demonstrat paşnic au fost atacaţi de Guvernul României. Eu nu-mi doresc să se mai întâmple aşa ceva niciodată. Este clar, evenimentele de anul trecut din 10 august trebuie elucidate. Trebuie să vedem cine a dat comanda politică pentru aşa ceva inimaginabil”, a afirmat preşedintele.

El şi-a exprimat speranţa că protestul de astăzi va fi unul paşnic, iar Guvernul se va abţine de la acţiuni de forţă.

„Şi îmi doresc tare mult că dacă astăzi are loc o manifestare de comemorare a ceea ce s-a întâmplat anul trecut să fie frumoasă, paşnică şi sper foarte mult ca de data asta Guvernul să se abţină de la acţiuni de forţă şi să nu facă decât ceea ce trebuie să facă, să păstreze ordinea cu calm”, a spus Klaus Iohannis.

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, când forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoria şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violenţele nu a fost finalizată.

Manifestaţii de protest sunt organizate sâmbătă, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti. La protestul din faţa Guvernului, organizatorii estimează că vor veni peste 250.000 de oameni. Jandarmii vor fi prezenţi la cele două evenimente şi fac apel la participanţi să manifesteze paşnic, să respecte indicaţiile, să evite conflictele şi să anunţe forţele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial. Brigada Rutieră va institui mai multe restricţii de circulaţie. Având în vedere că vremea va fi caniculară, Primăria Capitalei a anunţat că va pune la dispoziţie 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) şi 4.000 de litri de apă potabilă.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, la punctul de comunicare din Piaţa Victoriei, că misiunea instituţiei pe care o reprezintă la protestul din 10 august va fi centrată în primul rând pe dialog, menţionând că vor fi dispozitive care vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu participanţii la manifestaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.