Nouă cadavre mutilate şi pe jumătate dezbrăcate au fost agăţate de un pod la Uruapan, un oraş situat la aproximativ 400 de kilometri vest de capitala mexicană Ciudad de Mexico, iar alte zece cadavre dezmembrate şi ciuruite de gloanţe au fost aruncate în două locuri în apropiere, un masacru revendicat de Jalisco New Generation, un cartel al drogurilor tot mai influent, care a agăţat un banner alb lângă cadavrele spânzurate, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Oameni minunaţi, continuaţi-vă rutina”, scria pe banner, semnat cu iniţialele CJNG, cu roşu.

Procurorul general al statului Michoacán Adrián López Solís a atribuit crimele unei confruntări între carteluri rivale ce luptă pentru controlul trafcului de droguri în regiune. Trupe au fost mobilizate în vederea investigării crimelor şi prinderea criminalilor, a anunţat el.

Masacrul de săptămâna aceasta vizează să intimideze grupări criminale rivale, familiile membrilor acestora şi autorităţile mexicane, apreciază un cercetător de la International Crisis Group, Falko Ernst, specializat în carteluri mexicane.

În opinia sa, această baie de sânge este motivată în parte de lupta în vederea preluării controlului asupra traficului de droguri la nivel local, dar, mai important, de lupta asupra industriei avocado, estimată la miliarde de dolari. ”Magnetul, aici, este avocado”, subliniază el.

Cel puţin trei grupări luptă în prezent pentru a prelua controlul asupra oraşului Uruapan, şi anume CJNG, cartelul Cavalerilor Templieri şi Las Viagras - care face parte Nueva Familia Michoacana, o organizaţie mai mare.

Asemenea exhibări înfiorătoare ale puterii criminale nu sunt neobişnuite în Mexic, o ţară în care anul trecut s-au înregistrat 35.964 de crime.

CJNG a devenit notoriu prin voinţa de a înfrunta autorităţile şi prin asemenea demonstraţii macabre.

În mai, într-o înregistrare video, membri puternic înarmaţi ai cartelului erau surprinşi defilând în Zamora, alt oraş din Michoacán, în maşini marcate cu însemnele grupului. Cartelul a fost acuzat că a purtat o luptă cu poliţia locală în ziua respectivă, în care au fost ucişi cel puţin patru poliţişti.

Uruapan deţine un loc deloc de invidiat în tradiţia mexicană a traficului de droguri. În 2006, gangsteri au adus cinci capete tăiate, pe ringul de dans al unui club de noapte, un atac mediatizat în toată lumea şi care a lansat catastrofalul război împotriva drogurilor de şase ani al fostului preşedinte mexican Felipe Calderón.

Acest eşec al luptei împotriva cartelurilor este marcat de o baie de sânge fără precedent şi creşterea criminalităţii de atunci încoace.

Andrés Manuel López Obrador a promis, înainte să ajungă preşedinte, în decembrie, o regândire a luptei împotriva drogurilor. El a înfiinţat Garda Naţională, o nouă forţă de securitate, şi s-a angajat să atace rădăcinile sociale ale criminalităţii, prin acordarea de burse de studii adolescenţilor defavorizaţi.

Însă, după opt luni de mandat, nu există vreun semn de îmbunătăţire a situaţiei. Potrivit unor date oficiale, în prima jumătate a acestui an s-au înregistrat 17.608 crime.

Potrivit ziarului local Voz de Michoacán, din ianuarie, numai în acest stat s-au înregistrat 963 de crime. Inclusiv în capitală, considerată mult timp o insulă relativ calmă, s-a înregistrat o creştere a nivelului criminalităţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.