Criticul de artă şi scriitorul Pavel Şuşară, regizorul de teatru Bogdan Budeş şi arhitectul Dragoş Coste au fost reclamaţi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către mai multe asociaţii. Aceştia sunt acuzaţi că au postat pe reţelele de socializare mesaje denigratorii şi discriminatorii la adresa femeilor şi a mişcării feministe din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mai multe organizaţii pentru drepturile femeilor au depus o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva a trei persoane publice care au făcut afirmaţii denigratorii şi discriminatorii la adresa femeilor şi a mişcării feministe din România. Cei vizaţi de plângere sunt Pavel Şuşară, critic de artă şi scriitor, Bogdan Budeş, regizor de teatru şi traducător şi Dragoş Coste, arhitect şi fost membru USR”, au transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, Asociaţia E-Romnja, Societatea de Analize Feministe AnA, Asociaţia Front şi Centrul Filia.

Organizaţiile semnatare consideră că cei trei ”trebuie sancţionaţi pentru afirmaţiile inacceptabile făcute în spaţiul public”.

Potrivit comunicatului, Pavel Şuşară a postat, în data de 6 august, pe reţeaua socială Facebook un mesaj denigrator la adresa feministelor în care le acuza că nu ar fi reacţionat suficient în cazul fetei de la Galaţi plină de sânge, filmată în plină stradă.

„...feministele lu' peşte, .... care caută peste tot misogini, sexisti şi alţi infractori ai corectitudinii politice, unde sunt activistele alea care vomită acuzaţii si denunţuri şi care îşi valorifica doar eşecurile imaginarului şi propriile rateuri de caracter, că nu le-am auzit nici revoltându-se, nici tânguindu-se, nici nu le-am vazut smulgandu-şi părul de revolta şi de indignare în faţa acestei nemernicii, în faţa violului repetat la care acei politisti criminali o supun a doua oară, prin nepasarea inumană, pe biata copila? Am văzut revoltaţi doar oameni normali la cap, femei si barbati, fără agende ideologice, fără isterii propagandistice, dar oameni cu dinamica sufletească întreagă, indignaţi profund şi în stare de iubire şi de compasiune. Unde ne sunt acum amazoanele, fiicele lui Hilary si nepoatele lui Stalin, ca nu se vede picior de luptatoare pentru dreptul profund al unui om, ala, banal, la viaţă si la integritate fizica si sufletească!?”, a scris Pavel Şuşară pe Facebook.

Potrivti semnatarilor comunicatului, în aceeaşi ton, Bogdan Budeş, regizor de teatru şi traducător, posta pe Facebook în aceeaşi zi: “Unde sunteţi, băi, feministele lu’ ceapa mamii voastre? Mie îmi trec pe sub ochi cam toate viralele voastre de rahat. Dormiţi? Sau vă preocupă mai mult «marşul panaramelor», panarame ce sunteţi? Hai, steagu’ sus, drojderiţe ideologice!”.

Nu în ultimul rând, plângerea la CNCD se îndreaptă şi împotriva lui Dragoş Coste, arhitect şi fost membru USR Ilfov, care ”a comentat incidentul de la Galaţi în termeni jignitori, incitând la decredibilizarea cazului”.

„În plângerea adresată CNCD se arată că virulenţa discursivă instigă la ură împotriva feministelor din spaţiul public românesc, iar acest lucru creează un mediu nesigur şi periculos, expunând o bună parte din persoanele vizibile în spaţiul românesc la atitudini umilitoare şi denigratoare cu privire la munca, mesajul şi siguranţa acestora. Semnatarele plângerii atrag atenţia că mesajele hrănesc o cultură a urii şi a violenţei care afectează femeile în general”, au mai transmis organizaţiile semnatare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.