Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a atacat veleităţile omologului său francez Emmanuel Macron de mediator în dosarul iranian - un nou măr al discordiei -, avertizându-l că ”nimeni” nu este autorizat să discute cu Teheranul în numele Washingtonului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Iranul are grave probleme financiare. Ei vor cu disperare să stea de vorbă cu Statele Unite, însă primesc mesaje contradictorii din partea tuturor celor care pretind că ne reprezintă, între care preşedintele francez Macron”, a scris joi pe Twitter miliardarul republican.

”Eu ştiu că Emmanuel vrea să facă bine, la fel ca ceilalţi, însă nimeni nu vorbeşte pentru Statele Unite în afară de Statele Unite însele”, a avertizat el.

Însăprindu-şi tot mai mult presiunea - diplomatică, economică şi militară - asupra Teheranului, Donald Trump şi-a multiplicat îndemnurile la dialog, inclusiv în timpul actualei escaladări a tensiunilor la Golful Persic.

Şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a confirmat că a fost invitat recent să-l întâlnească pe preşedintele american la Casa Albă, ceea ce a refuzat.

Emmanuel Macron, care apără Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care Trump a retras Statele Unite, discută cu regularitate cu omologul său iranian Hassan Rohani şi nu-şi ascunde speranţa de a juca un rol de mediator în criza actuală.

”Este rolul Franţei să facă toate eforturile necesare pentru ca toate părţile vizate să accepte o pauză şi să deschidă negocieri”, sublinia preşedinţia franceză în urma unei convorbiri recente la telefon între Macron şi Rohani, la sfârşitul lui iulie. Palatul Elysée preciza că, în vacanţă, preşedintele francez a rămas ”în contact” cu omologii săi american şi iranian.

Emmanuel Macron urmează să găzduiască, în perioada 24-26 august, la Biarritz, pe coasta Atlanticului, summitul liderilor G7, inclusiv pe Donald Trump. Presa a dezvăluit o posibilă invitaţie a preşedintelui iranian din partea celui francez de a asista la summit. Însă dezvăluirile nu au fost confirmate.

ÎN CONTINUARE ”PE MASĂ”

”Eu nu cred să fie adevărat”, a respins joi o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

În afară de Franţa, care vrea să salveze acordul menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică, alte ţări au mizat de asemenea pe cartea diplomaţiei, la Teheran, în vederea reducerii tensiunilor cu Washingtonul.

Premierul Shinzo Abe s-a întâlnit în iunie cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, căruia a spus că i-a prezentat ”opiniile sale personale” cu privire la ceea ce ”are în cap” Trump.

Germania, semnatara acordului din 2015, şi Elveţia, care reprezintă interesele americane în Iran, în lipsa relaţiilor diplomatice între cele două ţări inamice, şi-au pus şi ele pionii în mişcare.

Însă fără succes până acum. Iranul a repetat săptămâna aceasta că nu va negocia cu Washingtonul sub presiunea sancţiunilor americane.

Or Statele Unite n-au făcut altceva decât să-şi înăsprească ”campania presiunii maxime” contra Teheranului, reclamând să se impună restricţii şi mai dure programelor nuclear şi balistic iraniene, dar şi încetarea activităţilor sale ”nefaste”, acuzate că ”destabilizează” Orientul Mijlociu.

Această strategie vizează, consideră unii observatori, doborârea regimului iranian.

”Preşedintele are dreptate. Iranul a primit mesaje contradictorii. Însă aceste mesaje contradictorii vin de la Statele Unite”, a comentat pe Twitter Ariane Tabatabai, de la cercul de reflecţie Rand Corporation.

Potrivit lui Morgan Ortagus, ”oferta” negocierilor ”este în continuare pe masă”, iar ”imediat ce ayatollahul (Ali Khamenei) sau imediat ce (preşedintee Hassan) Rohani, oamenii care conduc cu adevărat acest Guvern vor vrea să vorbească, noi vom fi pregătiţi să-i ascultăm”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Aceasta nu este prima oară când Donald Trump îl atacă în mod public, pe Twitter, pe Emmanuel Macron, după un început considerat idilic al relaţiei celor doi preşedinţi.

La sfârşitul lui iulie, locatarul Casei Albe a atacat aprig taxa franceză impusă giganţilor americani în domeniul digital, a denunţat ”stupiditatea” celui de la Palatul Elysée şi a ameninţat cu măsuri de retorsiune vizând exporturile de vin francez către Statele Unite.

În toamnă, el şi-a râs de popularitatea slabă a lui Emmanuel Macron, vizat în manifstaţiilor ”vestelor galbene”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.