Iranul a atacat joi Bahrainul, pe care-l acuză că a găzduit o conferinţă ”provocatoare” pe tema securităţii maritime la Golful Persic şi cu privire la retorica sa ”antiiraniană”, într-un context tensionat între Teheran şi Washington în regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bahrainul a găzduit la 31 iulie o reuniune pe tema ”situaţiei în regiune” şi a condamnat ”agresiunile repetate şi acţiunile inacceptabile ale Iranului şi ale unor grupări teroriste cu care are legături împotriva securităţii navigaţiei la Golful Persic şi în Strâmtoarea Ormuz”.

Această mică monarhie de la Golful Persic, care găzduieşte Flota a V-a a Statelor Unite, nu a precizat cine a participat la această reuniune.

Însă cotidianul britanic The Guardian a dezvăluit că Regatul Unit a îndemnat la organizarea reuniunii, dar şi alte ţări europene şi Statele Unite.

”Guvernul din Bahrain nu ar trebui să faciliteze vocile şi planurile inamicilor comuni în regiune”, a denunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Moussavi, citat într-un comunicat publicat pe contul său pe Telegram.

”Nu este posibil ca (anumite ţări) să fie în securitate pe socoteala altora. Se aşteaptă de la ţările din regiune ca ele să evite escaladarea în intervenţia unor ţări străine, arătându-se prudente şi prevăztoare”, a adăugat el.

Abbas Moussavi a condamnat, de asemenea, măsurile ”antiiraniene adoptate de Guvernul din Bahrain” cu privire la găzduirea unei conferinţe ”suspicioase şi provocatoare”.

Regatul a anunţat o nouă reuniune, organizată împreună cu Statele Unite, pe tema securităţii maritime şi aeriene în regiune, la Manama, în octombrie.

Tensiunile cresc neîncetat la Golful Persic în urma retragerii americane, în mai 2018, a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi impunerii unor sancţiuni americane dure Iranului.Ele s-au intensificat în ultimele luni în urma unor sabotări şi atacuri ale unor petroliere la Golful Persic, imputate de Washington Teheranului, care dezminte orice implicare, şi imobilizării a trei petroliere de către Iran.

Regatul Unit şi-a anunţat luni participarea la o ”misiune de securitate maritimă” alături de Statele Unite a cărei misiune este să protejeze nave comerciale în Strâmtoarea Orimuz.

Iranul a imobilizat la 19 iulie, în Strâmtoarea Ormuz, un petrolier suedez care naviga sub pavilion britanic, Stena Impero. Cincisprezece zile mai târziu, autorităţile britanice imobilizat petrolierul iranian Grace 1 în largul Gibraltarului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.