Comisia Judiciară din cadrul Camerei Reprezentanţilor, majoritar democrată, a cerut unui tribunal federal să-l oblige pe fostul consilier juridic al Casei Albe Don McGahn, al cărui nume apare în mai multe rânduri în raportul anchetei ruse a lui Robert Mueller, să se prezinte la audieri în Congres, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În documente transmise miercuri tribunalului districtual de la Washington, Comisia subliniază că este necesar să-l audieze pe McGahn pentru a stabili dacă recomandă deschiderea unei proceduri de destituire (”impeachment”) a preşedintelui republican Donald Trump.

Democraţii îl acuză pe Trump de obstrucţionarea anchetei procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi la o presupusă complicitate între echipa de campanie a lui Trump şi Rusia.

McGhan este ”martorul cel mai important, în afară de preşedinte, al unor evenimente-cheie care se află în centrul anchetei Comisiei Judiciare”, se arată în cerere.

Prin acest recurs judiciar, democraţii speră să contracareze strategia Casei Albe, care şi-a instruit foştii şi actualii consilieri, inclusiv pe McGhan, să nu depună mărturie în Congres şi nici să furnizeze documente.

Numele lui Don McGahn apare în mai multe rânduri în raportul Mueller, făcut public în aprilie, după 22 de luni de anchetă.

Trump l-a sunat în mai multe rânduri, în iunie 2017, şi i-a ordonat să acţioneze în vederea destituirii procurorului special, invocând conflicte de interese.

În raport se arată cum, în iunie 2017, la o lună după nominalizarea procurorului Mueller, preşedintele i-a dat instrucţiuni lui McGahn, care era consilier juridic al preşedinţiei la acea vreme, să declare că există conflicte de interese în centrul cărora se afla Robert Mueller şi să recomande ca acesta să fie destituit.

Trump a dezminţi în mod oficial acest pasaj.

Republicanul Doug Collins, un membru al Comisiei Judiciare, denunţă într-un comunicat o manevră politică a democraţilor în vederea alegerilor prezidenţiale din 2020.

”Ei sunt interesaţi doar de lupta şi spectacolul unei anchete, nu să obţină informaţii reale”, a declarat el.

Comisia a cerut tribunalului să acţioneze cât mai rapid, subliniind că ancheta se încheie odată cu legislatura actuală.

Procesul judiciar ar putea să dureze mai multe luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.