Două persoane au murit, iar mai multe altele au fost rănite joi, într-o explozie, în timpul unui test de armament, într-o bază de lansare de rachete balistice, în Marele Nord rus, care nu a provocat o contaminare radioactivă, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul rus al Apărării a anunţat, într-un comunicat transmis agenţiilor ruse de presă, că un accident a avut loc în timpul testării unui ”motor de rachetă cu propulsie lichidă”.

”Doi specialişti au murit din cauza rănilor”, iar alţi şase au fost răniţi în explozie, precizează ministerul în comunicat.

Potrivit agenţiei rusă de presă Tass, alte 15 persoane au fost rănite.

”Nu există o contaminare radioavctivă, nivelurile sunt normale”, a adăugat armata rusă în comunicat.

”Nu există o contaminare radioavctivă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii Arhanghelsk, unde se află baza.

Două ore mai târziu, Primăria din Nionoska, un oraş situat în apropiere de Severodvinsk a dat însă asigurări că senzorii din localitate au ”înregistrat o creştere a radioactivităţii” la ora locală 11.50 (şi ora României).

”Această radioactivitate a revenit la normal”, a adăugat primăria într-un comunicat.

Potrivit primăriei, la ora locală 14.00, dozele de radioactivitate nu depăşeau 0,11 microsivert pe oră, în contextul în care limita maximă prevăzută a expunerii este de de 0,6 mircosievert pe oră.

Primăria nu a precizat până la cel nivel a crescut radioactivitatea.

”Toate măsurile necesare au fost luate, sistemul de sănătate este pregătit să ajute răniţii, dacă aceştia se declară”, a declarat o purtătoare de cuvânt a regiunii Arhanghelsk.

Guvernatorul regiunii Arhanghelsk Igor Orlov a declarat mai întâi agenţiei Tass că există ”răniţi”, adăugând că serviciile de salvare au fost trimise trimise în orăşelul Nionoksa, în care se află baza.

Baza militară Nionoska este o bază de testare de rachete a Flotei ruse,înfiinţată în 1954, în care sunt testate rachete balistice.

Săptămâna aceasta, armata rusă a luptat împotriva unui incendiu la un depozit de muniţie, în regiunea Krasnoiarsk, în Siberia, care a provocat explozii impresionante şi a proiectat fragmente de materiale pe o rază de kilometri. Acest incident s-a soldat cu un mort şi cel puţin opt răniţi.

Alt depozit de muniţie a explodat săptămâna aceasta în regiunea Krasnodar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.