Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) va finanţa 20 de proiecte urbane cu 82 de milioane de euro, iar Baia Mare este unul dintre oraşele beneficiare şi va primi o finanţare de peste 2,6 milioane de euro, a informat joi Comisia Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste proiecte au fost propuse de oraşe în cadrul celei de a patra cereri de propuneri pentru iniţiativa „Acţiuni urbane inovatoare”. 

În special, Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda) şi Torino (Italia) vor primi granturi pentru proiecte care vor proteja spaţiile publice şi vor reduce vulnerabilitatea acestora, în conformitate cu Planul de acţiune din 2017 elaborat în cadrul uniunii securităţii. De asemenea, finanţarea din partea UE va sprijini, în 17 alte oraşe, soluţii inovatoare privind tranziţia digitală, utilizarea responsabilă a terenurilor urbane şi combaterea sărăciei.

„Oraşele sunt cele mai bine plasate pentru a concepe soluţiile care vor transforma viaţa în zonele urbane. Acesta este motivul pentru care Comisia a acordat finanţare UE în mod direct oraşelor, astfel încât acestea să poată testa ideile care le vor permite să devină locuri ideale pentru a trăi, a lucra şi a inova”, a declarat Comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, responsabil şi de politica regională, Johannes Hahn.

Proiectele câştigătoare se încadrează în patru categorii. Prima este Securitatea urbană - Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia). De exemplu, Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea criminalităţii şi va crea un ghişeu unic pentru victimele infracţiunilor.

A doua este tranziţia digitală: Gavà (Spania), Heerlen (Ţările de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franţa), Växjö (Suedia), Viena (Austria).  De exemplu, la Lisabona, societatea VoxPop va facilita obţinerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a îmbunătăţi sistemul de mobilitate al oraşului.

A treia categoie este Utilizarea durabilă a terenurilor, soluţii bazate pe natură: Baia Mare (România), Breda (Ţările de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit). De exemplu, obiectivul proiectului GreenQuays este renaturarea unei zone urbane de 7.500 metri pătraţi din Breda şi partajarea tehnologiei inovatoare proprii de regenerare a ecosistemelor cu alte oraşe din Europa.

A patra categorie este sărăcia urbană: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania). De exemplu, în Landshut, proiectul „Home and Care” va oferi servicii speciale medicale şi de îngrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.

Cea de-a cincea şi ultima cerere de propuneri în cadrul iniţiativei „Acţiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru oraşe de a solicita finanţare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acţiuni inovatoare în domeniul culturii şi al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calităţii aerului şi al schimbărilor demografice. Oraşele câştigătoare vor fi anunţate în al doilea trimestru al anului 2020.

Iniţiativa „Acţiuni urbane inovatoare” oferă oraşelor din UE fonduri pentru finanţarea proiectelor inovatoare, având un buget total de 372 de milioane de euro furnizat de FEDR. Comisia colaborează cu regiunea franceză Hauts-de-France la punerea în aplicare a programului.

Prin intermediul celor trei cereri de proiecte lansate anual începând cu decembrie 2015, au fost selectate 55 de proiecte din 17 state membre. În prezent, în cadrul acestor proiecte, se testează pe teren soluţii inovatoare pentru o gamă largă de provocări urbane, care sunt legate de toate priorităţile tematice ale Agendei urbane a UE (integrarea migranţilor, locuinţele, calitatea aerului, sărăcia urbană sau tranziţia energetică, printre altele).

În următorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Acţiunile urbane inovatoare vor fi integrate în Iniţiativa urbană europeană, un nou instrument care va combina toate instrumentele urbane într-un program unic pentru cooperarea dintre oraşe, inovarea şi consolidarea capacităţilor pentru toate priorităţile tematice ale Agendei urbane a UE. În acelaşi timp, noul cadru unic de reglementare va permite combinări mai simple ale fondurilor UE, de exemplu între Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul pentru securitate internă, în vederea elaborării unor planuri cuprinzătoare de dezvoltare urbană, care să includă măsuri privind siguranţa spaţiilor publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.