Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a discutat la telefon cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, despre securitatea maritimă, despre Iran şi situaţia din Yemen , relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Secretarul (de Stat american Mike Pompeo) a discutat despre tensiunile în regiunea (Orientului Mijlociu) şi despre nevoia unei securităţi maritime consolidate, în vederea promovării libertăţii de navigaţie”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

Iranul a confiscat în mai puţin de o lună trei petroliere străine la Golful Persic, ceea ce a exacerbat tensiunile între Washington şi Teheran.

Însă Statele Unite întâmpină dificultăţi în a pune pe picioare o coaliţie internaţională cu scopul de a proteja nave comerciale în Strâmtoarea strategică Ormuz, în pofida faptului că Regatul Unit a anunţat luni că se alătură misiunii americane.

Pompeo şi MBS au discutat de asemenea ”despre alte evoluţii bilaterale şi regionale, inclusiv un compromis în vederea contracarării activităţilor destabilizatoare ale regimului iranian”, a adăugat Ortagus.

Din mai, presiunea a crescut cu un nivel între Washington şi Teheran, în urma unor sabotaje şi atacuri vizând nave la Golful Persic, imputate de Statele Unite Iranului, care dezminte, şi distrugerea unei drone americane de către Teheran.

Tensiunile între cele două ţări cresc după retragerea, în mai 2018, a Statelor Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară.

Cu privire la Yemen, ”secretarul şi prinţul moştenitor şi-au reafirmat susţinerea faţă de eforturi ale trimisului special ONU Martin Griffiths de a face să avanseze procesul politic”, a declarat Ortagus.

Arabia Saudită conduce o coaliţie angajată în Războiul din Yemen, soldat cu zeci de mii de morţi, între care mulţi sunt civili, potrivit unor ONG-uri, şi care a provocat cea mai gravă catastrofă umanitară din lume, potrivit ONU.

Preşedintele american Donald Trump s-a opus prin veto, luna trecută, unor rezoluţii prin care Congresul bloca vânzări de armament controversate Arabiei Saudite şi altor aliaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.