Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, va avea loc între 4 - 8 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, dar şi în spaţii neconvenţionale, precum Fabrica Gastropub şi Apollo 111.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tema celei de-a cincea ediţii a BIDFF, "The Network/ Reţeaua", marchează începutul unei noi faze de dezvoltare a festivalului, atât prin integrarea în programarea oficială a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artişti vizuali, animatori şi muzicieni, cât şi prin iniţierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice dedicat scenariilor de mediu şi lungmetraj care se află în prima fază de creaţie.

 

"Ne dorim să conectăm artişti, producători, selecţioneri şi jurnalişti care chestionează viitorul corpului, printr-o manifestare artistică în care hibridizarea devine un pilon important pentru inovaţie. Pe de altă parte, vrem să avem o perspectivă cât mai realistă la nivel internaţional, în ceea ce priveşte mijloacele de producţie ale unui film de dans, hot spot-urile creative şi colaborările din interiorul comunităţii din care facem parte", a declarat Simona Deaconescu, director artistic.

Festivalul îşi propune să creeze o platformă de dezvoltare pentru filmele care împing barierele cinemaului de artă prin continuarea demersul de susţinere a colaborării dintre regizori şi coregrafi tineri din România, prin încurajarea lucrului în tandemuri creative, dar şi prin dezvoltarea unui discurs cinematografic sincretic.

Astfel, printre invitaţii BIDFF se vor afla selecţioneri şi directori de festivaluri, producători, specialişti din industria cinematografică şi a coregrafiei, reuniţi în laboratorul Expand, ce va include conferinţe, sesiuni de prezentare a proiectelor selectate (pitching sessions) şi întâlniri one-to-one între artişti, mentori şi industrie.

BIDFF 2019 aduce scurtmetraje şi proiecte cinematografice în dezvoltare, programate în secţiuni competiţionale ce vor avea următoarele premii: Cel mai bun film internaţional (1.000 de euro), cel mai bun film românesc (500 de euro), Cel mai bun musical (500 de euro), premiul Expand, în valoare de 1000 de euro pentru cel mai bun proiect în dezvoltare.

Filmul ce deschide a cincea ediţie Bucharest International Dance Film Festival este o coproducţie Suedia-Georgia-Franţa din 2019, apreciată de critica de specialitate - "And Then We Danced" (al treilea film al regizorului suedez Levan Akin) - un portret al unei societăţi conservatoare ce are încă puterea de a-şi îndepărta sau ignora cetăţenii care nu urmează „tradiţia”. Dansul georgian, exponent al virilităţii, e lumea în care regula de aur este supunerea. 

Prezentat anul acesta în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, filmul lui Levan Akin a întâmpinat comentarii negative din partea oficialilor şi radicalilor din Georgia, unde nu a rulat încă. 

Vizualul celei de-a cincea ediţii a BIDDF a fost realizat de artista Ioana Truşcă şi ilustrează grafic tema "The Network", reprezentând „un corp în mişcare, relaţia dintre părţile corpului, sau interacţiunea dintre mai multe corpuri, într-o compoziţie de elemente tensionate. Alb negru, umbre în mişcare, câteva accente de culoare, totul amplificat prin reducerea ideii vizuale la componentele sale esenţiale.”

BIDFF 2019 se va desfăşura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, LINOTIP - Centru Independent Coregrafic, dar şi în spaţii neconvenţionale, precum Fabrica Gastropub şi Apollo 111.
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.