Profesorii ungari au lansat o campanie pe reţele de socializare prin care denunţă salariile mici, în care îşi afişează în mod public salariul lunar, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Ungaria, tinerii profesori au un salariu lunar de 500 de euro - mai mic ca al unui muncitor. Ei denunţă o remuneraţie incorectă, în vederea efectuării unor economii.

”Pe chirie şi facturi pleacă jumătate din salariul meu. Îmi este greu să-mi imaginez cum aş putea să-mi întemeiez într-o zi o familie şi să cresc copii”, declară un profesor.

 În 2013, Guvernul promitea să crească salariile în învăţământ, în paralel cu o creştere sa salriului minim. Însă această promisiune nu s-a concretizat.

”Salariul profesorilor nu mai este legat de salariul minim din 2015. Asta înseamnă că salariul lunar al unui institutor este de aproximativ 380 de euro, mai mic decât ar trebui să fie dacă această lege ar fi fost aplicată”, declară vicepreşedintele Sindicatului Profesroilor Tamas Totyik.

În Ungaria, diferenţa între salariul mediu în sectoarele privat şi public este cea mai mare în Uniunea Europeană (UE). Astfel, educaţia naţională nu mai atrage tineri pe termen lung, iar întregul învăţământ poate fi afectat.

În prezent, tot mai puţine persoane doresc să devină profesori din cauza salariilor mici.

Anual, 3.000 de institutori intră în sistem, în timp ce alţi 5.000 se pensionează. În cazul în care această tendinţă continuă, numărul total al profesorilor urmează să scadă la jumătate în 15 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.