Un atentat cu maşină-capcană - revendicat de talibani - s-a soldat cu cel puţin 14 morţi şi 145 de răniţi, majoritatea civili, miercuri dimineaţa, în vestul Kabulului, au anunţat autorităţile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un vehicul plin cu explozivi a explodat la intrarea în comisariatul de poliţie din vestul Kabulului la ora (locală) 9.00 (7.30, ora României)”, a declarat la puţin timp după o explozie puternică un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, Nasrat Rahimi.

Zece dintre morţi sunt civili, dar şi 92 dintre răniţi, a precizat el.

În fotografii şi înregistrări video este surprinsă o coloană de fum uriaţă ce se ridică pe cerul capitalei, care indică puterea încărcăturii explizve.

Un jurnalist afgan, Zakeria Hasani, a declarat pentru AFP că se afla la ”400 de metri de explozie” şi a văzut ”oameni căzând la pământ şi fugind, panicaţi”.

”Am auzit oameni urlând. Era o teroare absolută. Am văzut femei plângând, căutându-şi disperate soţii sau copiii”, a adăugat el.

Un bilanţ anterior anunţa 95 de răniţi, transportaţi la spitale în capitala afgană, ”dintre care majoritatea erau femei şi copii”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii,  Wahidullah Mayar.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a revendicat atentatul pe reţele de socializare, şi a precizat că a fost comis de către un kamikaze.

Atacul ”a fost lansat contra unui centru de recrutare inamic. Zeci de militarii şi poliţişti au fost ucişi şi răniţi”, a anunţat el.

Civilii continuă să plătească un tribut greu conflictului. ONU a dezvăluit că luna iulie a fost cea mai sângeroasă din mai 2017, cu peste 1.500 de civili ucişi sau răniţi în întreaga ţară. În 2018, 3.804 civili au fost ucişi, inclusiv 900 de copii.

Acest atentat intervine în contextul în care talibanii poartă, de un an, negocieri cu Statele Unite. O a opta rundă de negocieri se desfăşoară, în prezent, la Doha, în Qatar, iar cele două părţi s-au felicitat de ”progrese excelente” realizate şi speră să semneze un acord de pace bilateral.

În cazul încheierii unui acord, acesta ar deschide calea unor discuţii directe înttre talibani şi o echipă de negociere formată de către Guvernul afgan.

Aceste discuţii ar urma să aibă loc la Oslo. Talibanii au refuzat, până acum, să discute cu Guvernul preşedintelui Ashraf Ghani, pe care-l cataloghează drept ”marioneta” Washingtonului.

”Talibanii sunt un obstacol în calea păcii”, a comentat un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Sediq Sediqqi. ”Ei trebuie să înceteze luptele şi să se folosească de oportunitatea păcii furnizată de Statele Unite, altfel nu-i aşteaptă nimic altceva decât extincţia lor”, a adăugat el.

”BUBUITURĂ PUTERNICĂ”

Postul de poliţie vizat se află în partea şiită a oraşului, unde trăieşte comunitatea hazara - a treia în ţară, după pashtuni şi tadjici care sunt sunniţi -, în toiul unor pregătiri, oadată cu apropierea Aid el-Kebir, cea mai mare sărbătoare musulmană.

”Am auzit o bubuitură puternică, iar toate ferestrele magazinului meu s-au făcut ţăndări”, a declarat pentru AFP comerciantul Ahmad Saleh.

Imagini de la faţa locului, difuzate de televiziunea afgană, indică pagube importante. Mai multe clădiri au fost distruse în totalitate, iar faţadele li s-au surpat. Ziduri antiexplozie de ciment au fost spulberate.

Explozii au răsunat în noaptea de marţi spre miercuri la Kabul. Forţele speciale afgane au luat cu asalt mai multe ascunzători ale unor membri ai aripii afgane a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în care ”se fabricau veste explozive şi maşini-capcană”.

SI preconiza ”să comită atentate sinucigaşe la Kabul”, au anunţat forţele speciale într-un comunicat.

Marţi seara, cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte şapte rănite într-un atentat vizând un vehicul al serviciilor guvernamentale de luptă împotriva stupefiantelor.

În provincia Baghlan, în nordul ţării, autorităţile au anunţat că au dejucat un atac, miercuri, vizând un convoi al forţelor de securitate, către care se îndrepta un vehicul blindat încărcat cu explozivi - distrus cu un lansator de rachetă înainte să-şi atingă ţinta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.