Aurel Vainer, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a transmis într-un mesaj publicat pe Facebook că dezaprobă "elucubraţiile verbale ale ministrului Culturii în legătură cu Holocaustul din România". Ambasada Germaniei s-a alăturat celor spuse de reprezentanţii comunităţii evreieşti referitor la recentele manifestări defăimătoare la adresa preşedintelui Iohannis, precum şi la trivializarea suferinţei de nedescris a victimelor Holocaustului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Prin natura funcţiei mele, de preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, sunt un observator atent al informaţiilor care circulă privind evreii şi nu numai. De aceea, am fost foarte surprins de declaraţiile recente al domnului Valer Breaz - ministrul culturii şi identităţii naţionale şi ministru interimar al educaţiei naţionale, care doreşte să se dovedească foarte abil în a mânui cuvintele", a spus Vainer. 

Preşedintele Comunităţii Evreieşti a explicat ce înseamnă Holocaustul. 

"Cataclismul care s-a întâmplat în mod dorit, cu cele mai performante metode industriale ale omorului, practicate de regimul nazist şi cele colaboraţioniste, nu poate fi ambalat în moduri foarte abile pentru că omorurile au fost omoruri. Uciderea a 280.000-380.000 de evrei din România şi aproximativ 135.000 de evrei din teritoriul ocupat vremelnic de de autorităţile horthyste, nu poate şi nu trebuie să fie în niciun fel ignorată sau atenuată".

Mărturia lui Aurel Vainer se bazeazăpe faptul că este un supravieţuitor al Holocaustului din România "şi pot să vă spun foarte multe lucruri despre ceea ce am trăit personal, despre ceea ce am trăit alături de familia mea. Iată de ce reprob total elucubraţiile verbale ale domnului ministru Breaz în legătură cu Holocaustul din România. Sunt şi mai mâhnit pentru că acum două zile am avut o discuţie faţă în faţă şi mi s-a părut un om foarte rezonabil". 

Aurel Vainer a revenit şi asupra unei teme pe care a mai comentat-o sever. 

"A existat un "eveniment editorial" în care preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, român de etnie germană, a fost asemuit cu Adolf Hitler. A fost o caricatură penibilă, îngrozitoare. Nu pot admite că trăiesc împreună cu co-religionarii mei într-un stat condus de un nazist, aşa cum a încercat şi doamna consilier de stat Varga să îl înfăţişeze pe Preşedintele României. Sunt indignat şi protestez împotriva pentru acest lucru! Nu puţine au fost mărturiile în care preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a exprimat compasiunea şi regretul profund pentru Holocaustul din România. Fără îndoială, politica este politică, dar vorbesc din nou despre limite. De aceea, reprob această comparaţie sau o situare alăturată a preşedintelui României cu Adolf Hitler, un criminal condamnat unanim de popoarele lumii democrate".

Ambasada Germaniei s-a alăturat celor spuse de reprezentanţii comunităţii evreieşti - preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, şi deputatul Silviu Vexler - referitor la recentele manifestări defăimătoare la adresa preşedintelui Iohannis, precum şi la trivializarea suferinţei de nedescris a victimelor Holocaustului. "Mulţumim pentru acest mesaj clar, venit tocmai din rândul celor afectaţi", se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei.

Marţi, preşedintele Comisiei de Cultură din Parlament, Gigel Ştirbu, i-a cerut demisia ministrului Culturii, Valer-Daniel Breaz, după ce acesta a afirmat că ororile Holocaustului Romilor au fost "momente mai delicate, să nu le spunem dificile sau neplăcute", precum şi Danei Varga, consilier personal al premierului Viorica Dăncilă, care a distribuit pe Facebook un colaj de fotografii în care sunt sugerate asemănări între Klaus Iohannis şi dictatorul nazist Adolf Hitler.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.