Preşedintele american Donald Trump a catalogat luni drept ”crime împotriva umanităţii” atacurile armate soldate cu 29 de morţi, care au îndoliat Statee Unite în acest weekend şi îndeamnă ţara să condamne ideologia supremaţiei albilor, suspectată într-unul dintre ele, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Naţiunea noastră trebuie să condamne într-o singură voce rasismul, sectarismul şi supremaţia albilor”, a îndemnat el luni, într-o alocuţiune, la Casa Albă.

Este vorba despre o schimbare spectaculoasă de poziţie, în urma mai multor atacuri de acest fel, dar mai ales după violenţele de la  Charlottesville, când a apreciat că a existat ”violenţă în ambele tabere”.

Locatarul Casei Albe condamnă, astfel, pentru prima oară în mod ferm, supremaţia albilor.

Trump a criticat de asemenea ”idealizarea” violenţei pe reţele de socializare, care i-ar fi împins pe cei doi atacatori să acţioneze.

El a îndemnat la condamnarea la moarte şi la executarea ”rapidă” a autorilor unor asemenea fapte.

Sâmbătă dimineaţa, la El Paso (Texas), un oraş majoritar hispanic, situat în apropiere de frontiera cu Mexicul, un bărbat alb în vârstă de 21 de ani a deschis focul cu o puşcă de asalt într-un centru comercial aglomerat, a omorât 20 de oameni şi a rănit alţi 26, după care s-a predat.

Treispreze ore mai târziu, la Dayton (Ohio), un bărbat alb, în vârstă de 24 de ani, a împuşcat mortal nouă persoane şi a rănit alte 27, inclusiv pe sora sa, înainte să fie ucis de poliţişti la mai puţin de un minut după ce a deschis focul. Motivaţiile atacatorului erau necunoscute imediat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.