Noi ciocniri, o grevă generală şi blocarea metroului au aruncat luni Hong Kongul în haos, iar autorităţile îi acuză pe manifestanţi că vor să ”distrugă” teritoriul semiatonom şi viaţa locuitorilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gaze lacrimogene au fost trase luni după-amiaza în mai multe cartiere din megalopolis contra unor contestatari întăriţi de impactul grevei generale - un eveniment rar în fost colonie britanică.

Megalopolisul, care traversează cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa în 1997 de către Londra, a trăit deja două luni de manifestaţii urmate tot mai frecvent de confruntări între mici grupuri radicale şi forţe antirevoltă.

În urma unor ciocniri care au avut loc în tot weekend, protestatari au coborât luni dimineaţa la o oră de vârf în mai multe staţii-cheie ale reţelei, pentru a bloca uşile metrourilor şi a împiedica trenurile să plece.

Această acţiune în forţă a avut ca efect paralizarea timp de mai multe ore a unei reţelei de obicei de o eficienţă remarcabilă.

”SITUAŢIE FOARTE PERICULOASĂ”

”Perturbări destul de intensive (...) au subminat în mod grav legea şi ordinea la Hong Kong şi împing oraşul către o situaţie foarte periculoasă”, a denunţat şefa executivului favorabil Beijingului Carrie Lam, în prima sa conferinţă de presă după mai multe săptămâni.

Evocând sloganuri revoluţionare, ea a prezentat contestarea ca pe o atingere adusă existenţei însăşi a Hong Kongului.

”Îndrăznesc să afirm că acest lucru vizează să răstoarne Hong Kongul, să  distrugă complet preţioasa viaţă a peste şapte milioane de persoane”, a acuzat ea, dând asigurări că ”Guvernul va fi ferm în menţinerea legii şi ordinii şi restabilirea încrederii”.

La rândul său, Guvernul chinez a anunţat o conferinţă de presă marţi.

În virtutea principiului ”o ţară, două sisteme”, Hong Kongul se bucură, până în 2047, de libertăţi necunoscute în restul ţării. Însă tot mai multe voci îşi exprimă îngrijorarea văzând Beijingul călcând în picioare acest acord şi sporindu-şi acapararea.

În timp ce, la ore de vârf, anumite rame pot îmbarca din două în două minute peste 3.500 de persoane, imense cozi de aşteptare s-au format pe culoare şi în zona staţiilor.

420 DE ARESTĂRI

Luni după-amiaza, şapte manifestaţii simultane au avut loc, constituind o provocare la adresa forţelor de ordine care, supuse unor probe dure de două luni, concentrează furia manifestanţilor. Gaze lacrimogene au fost urilizate în cel puţin patru locuri, în apropiere de Parlamentul Local.

Autorităţile au anunţat că au tras peste 1.000 de grenade lacrimogene şi 160 de gloanţe de cauciuc de la începutul contestării, la 9 iunie, şi au precizat că au fost arestate 420 de persoane, iar 139 de poliţişti au fost răniţi până în prezent.

Peste 160 de zboruri au fost anulate de pe aeroportul de la Hong Kong, unul dintre cele mai active din lume. Multe dintre ele erau zboruri Cathay Pacific.

Compania din Hong Kong nu a prezentat vreo justificare a acestor anulări, însă sindicatul agenţilor săi de bord a confirmat că unii dintre membrii săi participă la grevă.

Mai multe artere importante din oraş au fost blocate de către manifestanţi. Numeroase mărci nu au deschis.

Blocarea transporturilor în comun a condus uneori la certuri între protestatari şi utilizatori furioşi.

Pe reţele de socializare circulau înregistrări video ale unor scene tensionate, între care una, autentificată de AFP, în care apare un automobilist care forţează un baraj.

”GREVĂ FOARTE SUSŢINUTĂ”

Însă mulţi locuitori ai Hong Kongului afirmă că susţin o mobilizare care a apărut iniţial ca o respingere a unui proiect ce urma să permită autorizarea extrădărilor către China.

Textul a fost suspendat, însă mişcarea s-a lărgit la revendicări în domeniul democraţiei şi denunţării unui recul al libertăţilor la Hong Kong.

”Mişcarea va continua să se extindă atât timp cât Guvernul nu îi va fi răspuns”, a declarat pentru AFP un funcţionar care aştepta reluarea circulaţiei metroului.

Un lucru extrem de rar în acest centru financiar internaţional - în care sindicatele au doar puţină influenţă -, greva generală are ca scop să le arate autorităţilor chineze că, la două luni de începutul mişcării, contestarea rămâne populară.

”Greva politică pare foarte susţinută azi, ceea ce este de asemenea consecinţa escaladării violenţelor între poliţie şi manifestanţi”, a declarat pentru AFP politologul Dixon Wong.

Însă Lam, căreia manifestanţii îi cer să demisioneze, ştie că ea poate să conteze pe susţinerea Beijingului.

Armata Populară de Eliberare şi-a propus săptămâna trecută serviciile în vederea restabilirii ordinii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.