Guvernul indian a anunţat luni revocarea autonomiei constituţionale a Jammu-şi-Caşmir (nord) şi dislocarea sa, o decizie explozivă, care vizează să plaseze sub o tutelă mai directă a New Delhi această regiune rebelă revendicată de Pakistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste măsuri fără precedent, pregătite în cel mai mare secret de către naţionaliştii hinduşi ai premierului Narendra Modi, sunt susceptibile să provoace o revoltă sângeroasă a Văii Srinagar, cu populaţie majoritar musulmană. Numeroşi locuitori din această regiune hamalayană sunt ostili Indiei şi sunt ataşaţi autonomiei lor, de care se bucură de la începutul republicii federale indiene, în urmă cu şapte decenii.

Preconizând eventuale tulburări, autorităţile au desfăşurat în ultimele zece zile peste 80.000 de paramilitari suplimentari în această zonă deja puternic militarizată. Locuitorii Caşmirului erau rupţi de restul lumii luni, mijloacele de comunicaţie erau blocate toate, ieşirile şi adunările erau interzise, iar şcolile închise.

Naţionaliştii hinduşi, aflaţi la putere, au adoptat un decret prezidenţial care aboleşte statutul special al statului Jammu-şi-Caşmir (nord), care era garantat de Constituţia indiană. Anunţul a fost făcut luni în Parlament de către ministrul de Interne Amit Shah, acoperit de o hărmălaie asurzitoare în rândul opoziţiei.

Decretul prezidenţial ”intră în vigoare imediat şi înlocuieşte de îndată” articolele constituţionale referitoare la Jammu-şi-Caşmir, inclusiv articolul 370, potrivit textului difuzat de Guvern.

Articolul 370 al Constituţiei indiene conferea o marjă de manevră importantă Jammu-şi-Caşmir în gestionarea afacerilor sale. El autoriza Guvernul central de la New Delhi să legifereze doar în domeniile Apărării, Afacerilor Externe şi Comunicaţiilor în regiune, restul revenind adunării legislative locale.

Guvernul lui Narendra Modi a prezentat, tot în Parlament, un proiect de lege în vederea împărţirii Jammu-şi-Caşmir, din care va fi despărţită partea de est, Ladakh - majoritar budistă.

Ceea ce rămâne din Jammu-şi-Caşmir, inclusiv câmpiile cu populaţie majoritar hindusă de la Jammu, la sud, şi Valea Srinagar, cu populaţie majoritar musulmană, în nord, urmează să piardă statutul de stat federal şi să fie retrografat la statutul de ”teritoriu al Uniunii”. Acest lucru înseamnă că regiunea se va afla sub administraţia directă a New Delhi şi nu va mai avea aproape nicio autonomie.

Acest proiect de lege urmează să fie adoptat de Parlamentul indian, în care Bharatiya Janata Party (BJP) al lui Narendra Modi şi aliaţii săi deţin majoritatea absolută.

”ZI NEAGRĂ”

Revocarea autonomiei Caşmirului este o veche promisiune de campanie a naţionaliştilor hinduşi ai lui Narendra Modi, care a fost reales triumfal în primăvară în al doilea mandat.

Caşmirul este, de fapt, împărţit între India şi Pakistan de la împărţirea Imperiului colonial britanic al Indiilor în 1947, care-l revendică amândouă. Cei doi fraţi inamici din Asia de Sud au purtat două războiale în centrul cărora s-a aflat Caşmirul.

O insurecţie separatistă devastează, din 1989, Caşmirul indian, şi s-a soldat cu peste 70.000 de morţi, în principal civili. New Delhi îşi acuză vecinul că susţine pe ascuns grupările armate care acţionează în Valea Srinagar, ceea ce Pakistanul a deminţit întotdeauna.

”Astăzi este ziua cea mai neagră a democraţiei indiene”, a scris pe Twitter fosta şefă a Executivului Jammu-şi-Caşmir Mehbooba Mufti.

”Decizia unilaterală a Guvernului indian de a aboliarticolul 370 este ilegală şi neconstituţională şi va face din India o forţă de ocupaţie în Jammu-şi-Caşmir”, a declarat, pe reţeaua de socializare, această reprezentantă politică, plasată în arest la domiciliu în noaptea de duminică spre luni, la fel ca omologii săi din alte partide locale.

”Acest lucru va avea consecinţe catastrofale pentru subcontinent. Intenţiile Guvernului Indiei sunt clare. Ele vor teritoriul Jammu-şi-Caşmir, terorizându-i poporul”, a declarat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.